YÜKSEKOVA - Yüksekovalı proje danışmanı Nazmi Aka, yurt dışında önemli projelere imza atıyor. 36 yaşındaki Aka, kurduğu danışmanlık şirketi ile AVM ve perakende sektöründe birçok projede başarılı bir performans sergiledi.
 
Bölgemizi yurtdışında gururla temsil eden Aka Danışmanlık Kurucu ve Genel Müdürü Nazmi Aka ile geçmişteki projelerini ve gelecek planlarını konuştuk. Irak genelinde son 4 yılda sıkça isminden bahsedilen Aka, hizmet verdiği yurtdışındaki proje ve planlarını bize değerlendirdi.

I 1-81
 
Kariyerine 2012 yılında JLL Türkiye tarafından yönetilen Family Mall Erbil Alışveriş Merkezinde yönetici olarak başladığını kaydeden Aka, “2017 sonlarına kadar farklı departmanlarda birçok görevi üslenerek çok güzel başarı hikayeleri ve ilkleri gerçekleştirdik. Bu süre zarfında Family Mall Duhok ve Family Mall Suleymaniye Alışveriş Merkezi projelerinde de katkılarımız oldu.
Kurumsal olarak gayrimenkul ve perakende danışmanlık serüvenime 2017’de başlayıp 2024 yılında isim değişikliğine giderek Aka Danışmanlık şirketimizin kuruluşunu gerçekleştirdik.
2017 yılında CITY CENTER MALL OF SLEMANI projesinin yönetimini üstlenerek, ilk projemizi gerçekleştirdik. Projeyi yönettiğimiz süre zarfında, birçok yerel ve uluslararası markaların kiralama süreçlerini tamamladık. Projede Türkiye’den LC Waikiki, Defacto, Suvari, Flormar, Mado ve birçok marka bulunuyordu. 2020 yılında Kerkük şehrinde bulunan MALL OF KIRKUK projesinin kiralama sürecini üstlendik. Proje 48.000 metrekare inşa alanı, 30,000 metrekare kiralama alanı ve 100 mağazadan oluşuyor. Projede öncelikle toplumun tüm katmanlarına hitap edebilecek bir karma oluşturmayı hedefledik. Hazır giyim, spor giyim, ayakkabı ve çanta, güzellik, aksesuar, ev ve hediyelik eşya, oyuncaklar, eğlence ve kültür, hizmet, süpermarket vb. konseptlerden oluşan bir marka karması hazırladık. Kerkük halkının Türk markalarına olan talepleri doğrultusunda, uluslararası markalar ile beraber %90 oranında doluluk oranı yakaladık. Bu projenin yönetimini üslenerek Kerkük’te birçok markanın ilk mağazalarının açılışlarını gerçekleştirdik. Bu süre zarfında Kerkük’ün ikonu olmayı başardık ve Kerkük halkının buluşma noktası olarak yüzbinlerce ziyaretçi ağırladık" dedi.

I 2-54

2021-2023 yılları arasında Mall Mart Turk Danişmanlik ile Irak için ortaklık anlaşması imzaladıklarını kaydeden Aka, "2023 sonlarına kadar Irak genelinde 6 projenin yönetim ve kiralama süreçlerini yönettik. Alışveriş merkezi ve perakende uzmanlığımız ile 2024 yılında MALL OF KIRKUK AVM’nin yönetim ve kiralama sürecini devam ederek, her geçen gün hizmet kalitesinden ödün vermeden büyümeyi hedefliyoruz. 2024-2025 için Irak genelinde kontrollü bir şekilde büyümeyi hedefliyoruz. Ana misyonumuz, bulunduğumuz ülkede kendimizi oralı bir şirket olarak görmemiz ve yatırımcılarımızın da bizde bunu görmesidir. Bu çerçevede hedefimizi, Irak'ta doğru yatırımcılar ile büyümek ve yeni pazar geliştirmek üzere odaklandığımız Kuzey Afrika ülkeleri. Misyonumuzu, Müşterilerimizin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olma temelinde kurarken, en yüksek etik standartlara ve profesyonellik ilkesine bağlı kalıyoruz. Vizyonumuzu da yenilikçi düşünce yapımız ve müşteri odaklı yaklaşımımızla, geleceğin liderlerini şekillendirme temelinde hazırlıyoruz” dedi.

I 3-30
 
Aka, “Alışveriş merkezi yönetimi ve yönetim danışmanlığı, alışveriş merkezi, cadde ve ticari alanlar kiralama, pazarlama, etkinlik yönetimi, fizibilite raporu ve iş geliştirme konularında danışmanlık yapıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Türkiye genelinde alışveriş merkezi sayısının 2023 yıl sonu itibarıyla 453 olduğunu belirten Aka, “Esendere, Üzümlü ve Derecik sınır kapısının bulunduğu Hakkâri ilimizde maalesef bir alışveriş merkezimiz dahi bulunmamaktadır. Bu kapsamda bölgedeki tüm iş insanlarımıza, bu eksikliğin giderilmesi için yatırım yapmaya davet ediyorum. Alışveriş merkezi yatırımının bölgemizin ticaret ve turizm sektörüne büyük katkı sağlayacağını belirtmek isterim. Böyle bir yatırımının bölge halkımız için yüzlerce istihdam sağlayacağını da belirtmeden geçmek istemiyorum. Dünyanın birçok farklı noktalarında cadde mağazacılığı renovasyon içine girerek yeni idealist ve ileri görüşlü adımlar atıyor. Ayrıca alışveriş merkezleri günümüzün şartlarına göre yeniden yapılandırılıyor. Bu doğrultuda şehrimize de yakışan bu cesur adımlarla modern cadde mağazacılığa geçmek ve alışveriş merkezi ihtiyacını kısa sürede gidermek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

I 5-9

I 4-15

I 6-8

Muhabir: BİLAL TİNAR