Viyan ORHAN / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi
Yüksekova Hak Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslar devam ediyor. Farklı alanlar için başlatılan kurslara özellikle kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Sosyal aktivitelerin ve ekonomik imkanların kısıtlı olduğu ilçede kadınlar kurslar sayesinde hem sosyal hayata açılıyor hem de gelir elde ediyor. Merkez bünyesinde açılan kilim ve halı dokuma kursu ile de ölmeye yüz tutmuş gelenekler yaşatılmaya çalışılıyor. Ahşap tezgah başında dokunan kilimler, birbirinden farklı motiflerle işleniyor.
“Her motifin kendi hikayesi var”
12 yaşından beri halı ve kilim dokumacılığıyla iç içe büyüyen usta öğretici Sabiha Kurt, 15 yıldır bu geleneği sürdürmeye çalışıyor. Kurt, “İlçemizde 2 yıldır taleplerimiz doğrultusunda açılan Halı ve Kilim dokuma kursunda kadınlarla geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Biz halı dokumacılığını ailemizde nesiller boyu devam ettirdik. Halk Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı bu kurs sayesinde 12 kadın arkadaşımızla, bölgemizin en önemli kültürel değeri arasında yer alan kilim ve halıları dokuyoruz. Halı ve kilimlerde kullanılan motifler yöremize ait. Her motifin de bir hikayesi var. Şuan yaptığım kilimdeki motif Kesnekar’ın hikayesi, ‘Kimse yapmadı. Kimse yapamadı ’anlamına geliyor. En zor motiflerden biri olduğu için böyle anılıyor. Eskiden bu motifle halı yapan genç kadınlar güçlü ve her şey yapabilir gözüyle bakılırdı ”dedi.
“Kurslar sayesinde dokumacılığı öğrendim"
Kursiyerler, halı ve kilim dokumanın yanı sıra geçmişte bölgede ki kadınların kullandığı el dokuması çantalar ve işlemeli kemer de yapıyor. Kursiyer Sevda Salim, unutulmaya yüz utmuş geleneği kurslar sayesinde canlandırmaya çalıştıklarını belirterek bölgede eksiden her evde dokumacılığın yapıldığını vurguladı. Ayrıca geleneksel motiflerin yanı sıra geometrik şekiller ve hayvan figürlerinde motiflerle harmanlanıp işlendiğini söyledi. Salim, “Eskiden her evde tahta bir Tezgah bulunurdu. Şimdilerde kimse yapmıyor. Ama bu bizim en önemli kültürel değerimizdir ve biz de bunu burada yaşatmaya çalışıyoruz. Ben bu kurslar sayesinde dokumacılığı öğrendim. Bu artık benim mesleğim oldu ve bana gelir de sağlıyor. Burada kültürel mirasımıza sahip çıkmanın yanında bir de ekonomik özgürlüğümü de elde etim. Bana ve buradaki kadınlara bu fırsatı veren ilçe Eğitim müdürlüğüne ve halk eğitim müdürümüz Kenan Canan’a teşekkür ederim ”dedi.