İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonrası ilk kez açıklamalarda bulundu.

Akşener, açıklamasında, "12 milyon potansiyel seçmenimiz var. Bu seçim 0-0 ile başlayan ve bir referandum haline dönen bir seçim oluyor" dedi.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini sürdüren Akşener, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun 13'üncü Cumhurbaşkanı seçilmesi için kabiliyetlerimizin sonuna kadar çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Akşener, "Gereken cevabı sandıkta vereceğiz. Bizim kazanmaktan başka bir seçeneğimiz yok" diye konuştu.

Ata İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan'la görüşmediğini belirten Akşener, "O konuda yetkiyi Sayın Kılıçdaroğlu’na verdik" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın yeni anayasa konusunda, “Cumhur İttifakı 'Gelin biz beraber çalışalım' derse çalışmaya hazırız” sözleri sorulan Akşener, "Ne söylediğin değil, ne zaman söylediğin önemli” ifadelerini kullandı.

Akşener'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bir seçim geçirdik, hem Meclis hem Cumhurbaşkanı seçimi şeklinde. Bu seçimde biz 14 Mayıs'a kadar ben ve arkadaşlarım 45 miting yaptık, 54 noktada çalışma yaptım. Bütün il ve ilçelerde arkadaşlarımız çalıştı.

12 milyon 416 bin 477 potansiyel seçmenimiz var. Bu seçim, 0-0 ile başlayan ve bir referandum haline dönen bir seçim oluyor.

14 Mayıs'tan sonra biz neler yaptık? Sandık güvenliği başta olmak üzere ikinci tur için görüşmeler gerçekleştirdik. Bir iletişim grubu kuruldu. Arkadaşlarımız burada görevlendirildi. Ben 'kanaat önderi' denilen insanlarımızla görüşmeler gerçekleştirdim. Partimizin yetkilisi olan arkadaşlarımız benzer çalışmalar yaptı. 81 il teşkilatımız, önceki vekillerimiz ve yeni vekillerimiz saha çalışmasına başladı. Partimizin tüm kurulları sahada olacak. Sayın Kılıçdaroğlu'nun 13'üncü Cumhurbaşkanı seçilmesi için kabiliyetlerimizin sonuna kadar çalışacağız.

Ben de tercihini Sayın Erdoğan'dan yana kullanan ya da hiçbir adayı tercih etmeyen vatandaşımızla görüşeceğim. İstanbul'da yoğun saha çalışması programı olacak. Bugün İstanbul'a gidiyorum, programım yarın başlıyor.

"MUTLAKA KAZANMALIYIZ"

Meclis'in Cumhur İttifakı tarafından alınmış olması, Millet İttifakı'nın mutlaka kazanması gerektiğini ortaya koyan bir seçim oldu. Sayın Erdoğan'ın kazanması halinde sistem bir daha Türkiye'de tartışılamaz hale gelir. Buna mutlaka mani olmalıyız. Meclis Cumhur İttifakı bileşenlerinin olabilir ama Sayın Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesi lazım ki denge-denetleme mekanizması oluşabilsin.

Büyük bir çaba harcayarak arkadaşınızı, eşinizi, dostunuzu sandığa götüreceksiniz. Ya kadınlara şiddeti, ölümü, tacizi, tecavüzü seçeceksiniz ya da kadınların, çocukların gençlerin hakkının hukukun korunup iyileştirilmesini tercih edeceksiniz. Ya dün bayramda olduğu gibi unutturulmak istenmesini ya da büyük coşkuyla kutlanmasını seçeceksiniz. Ya 2019'da PKK'ya, 2023'te Hizbullah'a sırtını dayayanları ya da ülkemizde terörün gölgesini barındırmayanları seçeceksiniz. Ya ensar diye diye ülkemizi yolgeçen hanına döndürenleri seçeceksiniz ya da hududumuzu namus, nüfus cüzdanımızı tapu bilenleri seçeceksiniz.

"GEREKEN CEVABI SANDIKTA VERECEĞİZ"

Milletimiz güç hırsından yolunu kaybetmiş bir kişinin ihtiraslarına kurban olmayacak. İstibdadın karşısında hürriyet diye haykıracağız. Gereken cevabı sandıkta vereceğiz. Bizim kazanmaktan başka bir seçeneğimiz yok.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Yeni bir sistem kuruyoruz. Seçim günü ıslak imzalı bütün tutanakları CHP il ve ilçelerine sonra da genel merkezlere gönderecek. İnsan unsurumuzu, avukatlarımızı, bilgiyi tek bir alanda toplayacağız. 2000 sandığa itiraz etmiştik. Bir kısmı tamamlandı. 2 şehrimizde milletvekili itirazlarımız devam ediyor.

SİNAN OĞAN AÇIKLAMASI

Ben görüşme yapmadım çünkü Sayın Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdik. Seçilmesi için ne gerekirse yapacağız. Kendisine Sayın Oğan ya da bir başka arkadaşımız katılmak isterse o konuda yetkiyi Sayın Kılıçdaroğlu’na verdik. O nedenle bir görüşme yapmadım. Benim bir itirazım olmadı."

Editör: Erkan Çobanoğlu