NEVZAT ALTER / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

Hakkari ve ilçelerinde ilkbahar aylarında dağlarda ve tarım arazilerinde yetişen Kenger çekirdeği bir çok hastalığa iyi gelmesiyle beraber bir çok aileye ekmek kapısı oldu.

İlçede yaşayan Mehyet Es isimli çiftçi 30 yıldan beridir Hakkari ve ilçelerinin yüksek kesimlerinde ve tarım arazilerinde topladığı kenger çekirdeklerini kendi imalathanesinde temizleyerek, ayıklayarak ve torbalara koyarak dışarıya satışını gerçekleştiriyor.

Her sene 400 tona yakın topladığı kenger çekirdeği ve 30 yıldan beridir yaptığı işle 40 kişiye ekmek kapısı olurken, Mehyet Es Hakkari ve ilçelerine yılda 3 milyon dolar gelir kazandırıyor.

Van yüzüncü yıl üniversitesi ve Hakkâri üniversitesi öğretim görevlileri yıllardır kenger pancarının üzerinde bilimsel araştırmalar yaparak faydalı bir bitki olduğu tespit edilmiş, bölge halkının da kenger konusunda daha duyarlı olmaları istendi.

30 yıldır kenger çekirdeğini sattığını belirten Mehyet Es, ‘’Biz burada Kengerleri ayıklıyoruz, sonra torbalara bırakıyoruz. Dikenli bir bitki olduğu için bizde eldiven kullanıyoruz. Biz bu kengeri tüm Hakkari ve ilçelerinde toplayıp buraya getiriyoruz. Burada yaptığımız işlemlerden sonra dışarıya yani Irak’a satıyoruz. Ben 30 yıldır bu kenger işini yapıyorum. Malum halkımız 6’ncı aydan ve 7’inci aya kadar bu kengeri topluyor. Onlarda topladıkları kenger çekirdeklerini bize getiriyorlar bizde Irak pazarına sürüyoruz. Her sene maksimum 400 tona yakın kenger çekirdeğini topluyoruz. Bunun birinci kalitesi 250 TL üzerinde alıyoruz. Burada 30 kişi çalışırken, 40’ye yakın kişiye ekmek kapısı oluyor. Bununla beraber bölgeye 2 milyon dolar kazandırıyor. 4 yıldır bir proje hazırlanmışım Kırsal Kalkınma Projesine. Amacımız Hakkari ve ilçelerine büyük bir fabrika kurmaktır’’ dedi.

Editör: Ferhat Yiğit