Hakkari Öğretmen Evi konferans salonundan açılan sergi saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Hakkari Valisi  Ali Çelik, sergi alanını gezerek tutuklular tarafından hazırlanan çalışmaları inceledi ve yetkililerden projeler hakkında bilgi aldı.

Serginin, hükümlülerin topluma kazandırılması ve onların sosyal hayata daha sağlıklı bir şekilde entegre edilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Çelik, Filografi, Rölyef, su kabağı, dekoratif el sanatları, tığ örücülüğü gibi çalışmaların yer aldığı toplam 126 adet eserin bulunduğu sergide Vali Çelik, hükümlülerin yeteneklerini ve emeklerini takdir ederek, topluma katkı sağlayan bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Etkinlik sonunda Vali Ali Çelik, etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür etti ve başarı dileklerinde bulundu.

Sergide konuşan Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ünlüsoy, ise Hakkari Ceza İnfaz Korumu tarafından düzenlenen Değerler Eğitimi yıl sonu sergisine katılan herkese teşekkür etti.

Ünlüsoy, Çağdaş infaz amacıyla temel amaç Anayasaya, uluslar arası kanunlara ve ulusal mevzuat sistemine bağlı, insan haklarına saygılı olarak cezanın infaz edilmesi, suçlunuın sosyalleşmesini teşvik etmek, yeniden topluma kazandırmak ve ıslahını yapmak olduğunu belirterek şu ifadelerde bulundu;
''Yeniden topluma kazandırmak ve ıslah çalışmaları çerçevesinde eğitim politikası belirlenirken, insanın doğası, bireysel özelikleri, kişisel özelikleri, kişisel yaşam deneyimleri, ihtiyaçları, ilgi ve yetenekleri göz önüne alınmaktadır. Modern infaz sistemimiz suçluyu cezalandırmak yerine ,onun suç işlemesine neden olan etkenleri ortadan kaldırılmasına yönelik iyileştirme temeli bir sisteme dayanmaktadır. Özelikle son dönemde ceza infaz kurumlarımızda yürütülen eğitim çalışmaları farklı bir boyut kazanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ile 2020 yılında yapılan eğitim ve öğretim işbirliği protokolü kapsamında Ceza İnfaz Kurumları bünyesinde açılan mesleki eğitim merkezleri aracılığı ile Ceza İnfaz Kurumunda çalıştırılan hükümlü ve tutuklularda durumu uygun olanların çıraklık sistemine dahil edilmesi sağlanmıştır. Bu sisteme dahil edilen ve uygulamada başarı sağlayan tutuklu ve hükümlüler kalfalık, ustalık, üreticilik ve işyeri açma bilgisi alabilmektedir. Ayrıca mezun olduklarında meslek lisesi diplomasına sahip olabilmektedir. Bu eğitimler sonucundan hükümlülere meslek belgeleri verilerek, gelecekte iş dünyasına daha donanımlı bir şekilde katılmaları teşvik edilmektedir. ''

Konuşmaların ardından Vali Çelik ve beraberindekiler serginin açılışı yaparak tutuklu ve hükümlülerin yaptığı eserlerden oluşan sergiyi gezdi.

Programa Vali Yardımcısı Furkan Berber, Hakkari Adalet Komisyonu Başkanı Birtan Şeker, Mili Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, kurum amirleri ve vatandaşlar izledi.

Sergi iki gün boyunca devam edileceği öğrenildi.

F88B976F F0E9 4Ba6 Bcdb 5C1F62C0D6B7

Muhabir: MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVAHALKINSESİ