MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Kent merkezi ile Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik ilçelerindeki bölgelerde yaban hayatı canlandı. Daha önce silah ve patlama sesleri nedeniyle korkarak bölgeden uzaklaşan yaban hayvanları, son zamanlarda huzurun hâkim olduğu bölgede yeniden görülmeye başlandı. Özellikle adı bölgeyle özdeşleşen dağ keçilerinin kent geneline yayılması ve zaman zaman yerleşim alanlarına yakın noktalara kadar inmeleri, bölgedeki hayvan severleri sevindirdi. Son olarak gruplar halinde kent merkezi girişindeki depin mevkiinde görülen dağ keçileri muhabir Mehmet Özkan tarafından görüntülendi.

Bölgeye huzurun hâkim olduğunun göstergesi olan yaban hayvanlarının korunması ve doğal yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla jandarma, polis, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri de yaban hayvanları konuruma çalışmaları da sürüyor.

''YABAN KEÇİSİNİ AVLAYA 300 BİN TL CEZA KESİLECEK''

Van Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı Hakkari il şube müdürü Necmettin Yılmaz Yaban keçisisi avlayanlara 300 bin lira ceza kesileceğini söyledi.

Yılmaz; ‘Arazide yaptığımız 7/24 av koruma faaliyeti sonrasında yaban hayatında özellikle dağ keçisinde popülasyonun arttığını gördük. Ekiplerimizin gittikleri yerlerde halkla yaptıkları bilgilendirme toplantısında yaban hayatının önemine değindiklerini ve bununda olumlu karşılığını aldıklarını söylediler.  Doğayı yaşanabilir kılmak ve gelecek nesillere miras bırakmanın en insani görevdir. Bu çerçevede ekipler, vatandaşlardan kaçak av yapanların kendilerine bildirilmesini isteyerek, koruma altındaki yaban hayvanları arasında yer alan türlerden avlayanlara 300 bin lira ceza uygulanacağı uyarısında bulundu.

Editör: Erkan Çobanoğlu