YÜKSEKOVA- Yüksekova'ya bağlı Bağdaş köyünde yaşayan görme engelli Zeynep Kaya, taşımalı eğitimden faydalanmak istediğini belirterek "Okumamın önündeki tek engel Milli Eğitimdir" ifadelerini kullandı.
Kaya'nın Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptığı çağrıyı haber yapmamızın ardından Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yayınlandı. 

Bahsi geçen öğrenci Zeynep Kaya'nın halen Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu 8.sınıf öğrencisi olup Bağdaş Köyü Ericik Mezrası’nda ikamet edildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 
"Öğrencimiz Zeynep Kaya’nın, daha nitelikli eğitim alabilmesi adına, aile ilçemize en yakın mesafede bulunan Erzurum Görme Engelliler Okulu’na yönlendirilmiş; ancak aile, öğrencisini yatılı okutmak istemediğini belirtmiştir. 
Öğrencimizin ikamet ettiği Bağdaş Köyü Ericik Mezrası’ndaki ortaokul öğrencilerimiz, mezrada yeterli sayıda öğrenci bulunmadığı için Taşımalı Eğitim kapsamında olmayıp ilçemizdeki Yüksekova Yatılı Bölge Ortaokulu’nda yatılı olarak eğitimlerine devam etmektedirler. Öğrencimiz Zeynep Kaya, engeli münasebetiyle ve ailesi de istemediği için YBO’da devam edemediği için mevzuat gereği ikametine en yakın okul olan Bağdaş Köyü Ortaokulu’na veya Keçili Köyü Ortaokulu’na devam etmesi gerekirken, ailenin özel ricası doğrultusunda, ilçe merkezinde bulunan FSM Ortaokulu’na kaydedilmiş ve eğitimine hali hazırda, bu okulda, devam etmektedir.
Zeynep Kaya’nın edinilen bilgiler doğrultusunda, Yüksekova merkezde ikamet eden bir ablasının olduğu, yine abisinin iş yerinin Yüksekova merkezde olduğu ve günlük geliş gidiş yaptığı tespit edilmiştir. Abisi, kuruma gelerek kardeşinin taşıma kapsamına alınmasını talep etmiş ve taşıma işini kendisinin yapacağını kurum çalışanlarına belirtmiştir. Bu Mezra’mızda ortaokul öğrencileri Yatılı Bölge Ortaokulu’nda eğitimlerine devam etmekte oldukları için bu bölgede taşıma yapılmamaktadır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı Eğitim Mevzuatı gereği, fiziki engelli bireyler, özel eğitim kapsamında taşınamamaktadır. Mezra’mızda, normal taşıma işinin  yapılmadığı ve ortaokul öğrencilerinin, Yatılı Bölge Ortaokulu’nda eğitimlerine devam etmekte oldukları aileye bildirilmiştir. 
Öğrencimiz Zeynep Kaya, görme engeli sebebiyle ailesinin de istememesi üzerine YBO’na kaydedilmemistir. Aile, ısrarla öğrencisinin, Yüksekova ilçe merkezinde eğitim görmesini ve öğrencinin taşıma kapsamına alınmasını istemekte mezraya daha yakın köylerde okumasını istememektedir.
Aile ye ısrarlı talepleri neticesinde öğrencimizin hassas dünyası gözetilerek Yüksekova merkezde,1 yıllık ev tutma ve kirası ile aidat giderlerini karşılama talebimizi de reddederek taşıma işi yapmakta ısrar etmektedir. Ailenin ısrarla taşıma istemesi ve mezrada kalma talepleri  göz önüne alınarak öğrencimiz için yoğun çaba sarf edilerek hayırseverler aracılığıyla ailenin kendi taşıma talepleri için abisinin her gün mezradan ilçe merkezine geldiği düşünülerek ulaşım masraflarına destek olabilmek maksadıyla 40000 TL(Kırk bin Türk Lirası) nakdi destekte bulunulabileceği ifade edilmiş öğrencimizin abisi bu teklifi de kabul etmemiştir.
 
Öğrencimizin eğitim hayatı yakından takip edilmekte olup;  ailenin sorumlulukları da  gözetilerek , devletimizin imkanları çerçevesinde her türlü destekte bulunulacaktır."

Kaynak: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ