YÜKSEKOVA – İlçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Kısıklı (Dılezi) köyüne bağlı Aşağıgüveç (Xurekan) köyünde yaşayan vatandaşlar, tarım arazilerini sulamak için zorlu bir mücadele yürütüyor. Modern sulama kanalının olmadığı köyde, 15-20 kişilik grup ellerine aldıkları kazma ve kürekler ile kanal yapmaya çalışıyor.

İmece usulü ile yaklaşık 8 kilometrelik uzunlukta ilkel sulama kanalı yapan köy sakinleri, modern bir sulama sistemi isteyerek yetkililerden çözüm bekliyor.

I 1-63

Her yıl bu mücadeleyi verdiklerini kaydeden köy sakinlerinden Senar Han, “Muhtarlar ile Hakkari’ye gittik.  Hep bizi oyalıyorlar. Bu gençler ders çalışacakları yerde burda çalışıyorlar. Mecburuz, çok mağdur durumdayız. Arazimizi sulamasak kuruyup gidecek. Bizim geçim kaynağımız bu arazilerdir. Bazen bakıyoruz; sanki taş devrinde yaşıyoruz. Her yere başvuruyoruz ama herhangi bir faaliyet yok. Yaklaşık 7-8 kilometredir. 20 kişi geliyoruz. Şartlara göre 15-20 gün emek veriyoruz. Kanallar her yıl doluyor, her yıl yeniden kazmak zorunda kalıyoruz. Yetkililerden modern sulama kanalı talep ediyoruz” dedi.

I 2-43

Köy sakinlerinde Metin Şanlıtürk ise çevrede bulunan köylere modern sulama kanalı yapıldığını belirterek, “Bizim köye yapılmadı. Biz halen 200 yıllık yöntemler köye su ulaştırmaya çalışıyoruzYetkilierden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Çünkü tarım arazilerimizi sulayamıyoruz. Her yıl başka işlerle uğraşmamız gerekirken gelip bu kanalla uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

I 3-22

52 yıldır köyde olduklarını söyleyen Ramazan Akdoğan, “Her sene 20-30 insan gelip bu kanalları yapıyoruz. Sel geliyor kanalları dolduruyor. Bu su olmazsa arazilerimiz kurur. Mecbur her sene buraya gelip köye su götürmeye çalışıyoruz” sözlerini sarf etti.

I 4-9

Çok mağdur olduklarını kaydeden Abdullah Şanlıtürk ise “Bütün gelir kaynaklarımız tarım ve hayvancılık üzerine. Arazilerimiz var, koyunlarımız var. Bu kanal olmazsa, bu su köye gelmezse yaşayamayız. 70-80 ev var köyde. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. 500-600 nüfusu var köyün. Gençlerin hepsi gitmiş, biz yaşlılar geliyoruz bu kanalı yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

I 5-5

Muhabir: BİLAL TİNAR - VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ