Türkiye’de kadına yönelik şiddet bitmek bilmiyor. Geride bıraktığımız 7 ayda en az 277 kadın, maruz kaldığı erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti. Öldürülen her 3 kadından birinin silahla vurulması, bireysel silahlanma tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun(TKDF) tuttuğu kadın cinayetleri istatistiği, kadın cinayetlerindeki iç karartan tablonun değişmediğini gözler önüne serdi. Son 7 ayda en az 277 kadın, erkekler tarafından katledildi.

Çoğu silahla vuruldu

TKDF’nin verilerine göre, 7 ayda katledilen kadınların 159’u cinayet, 68’i de şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. Tutulan verilere göre, öldürülen 87 kadın evliydi, 62’si bekar, 13 boşanmış, 7’si bir erkek arkadaşıyla yaşıyordu, 58’nin ise evli, boşanmış mı ya da bekâr mı olduğu bilinmiyordu.

Öldürülen 68 kadının kim tarafından öldürüldüğü belli değil ve ölümler kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti. 20’si tanıdığı erkek tarafından, 29’u aile içinde, 65’i birlikte yaşadığı erek tarından 36’sı boşanmaya ya da ayrılma aşamasında olduğu erkek tarafından, 6’sı annesi ya da kardeşinin bağlantılı olduğu erkek tarafından öldürülürken, 3’ünün de kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 

TKDF tarafından tutulan istatistiğe göre kadınların 99’u ateşli silahla, 49’u kesici aletle, 18’i yüksekten düşmeye bağlı, 8’i boğularak öldürüldü. 53 kadının ölüm şekline dair net bilgilere ulaşılamadı. 

28 cinayet, 5 şüpheli ölüm

Temmuz ayında da 33 kadın öldürüldü. Katledilen 33 kadından 28’i cinayet olarak kayıtlara geçerken 5 kadının ölümü de şüpheli olarak geçti. Katledilen kadınların medeni durumları ise şöyle; 11 evli, 12 bekar, 4 boşanmış, 1 kişi birlikte yaşadığı, 5’i bilinmiyor.

Temmuz ayında öldürülen kadınların, 13’ü birlikte ilişki yaşadığı erkek tarafından, 7’si boşanma ya da ayrılma aşamasında olduğu erkek tarafından, 5’i aile içinde, 1’i kızın bağlantılı olduğu erkek tarafından, 5 kişinin de kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların 22’si ateşli silahla, 5’i kesici aletle, 2’si boğularak, 2’si yüksekten düşme ile ölürken, öldürülen 2 kadının da nasıl öldüğü bilinmiyor./milliyet

Editör: Ferhat Yiğit