Batman, Siirt, Hakkari, Bitlis, Erzurum ve Van gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde  açan ters lalelerin sayısı her geçen yıl azalıyor. Nesli tükenmekte olan ve halk arasında “Ağlayan Gelin” (Guldexwin ) olarak da bilinen endemik çiçek türünün korunması için 2016 yılında koruma kararı alındı. 

Kısa ömürleriyle bilinen ters laleler, çiçek açtıkları dönemlerde yöre halkının yanı sıra fotoğrafçılardan da yoğun ilgi görüyor. Genellikle ilkbaharın nisan-mayıs ayları arasında çiçek açan ters laleler, bu nedenle baharın müjdecisi olarak da biliniyor.

Guldexwin 2

Yüksekova’ya 15 kilometre uzaklıkta yer alan Karlı (Befircan) köyü sakinleri mezarlık alanda yetişen Ters Laleler'in görenlerin ilgisini çektiği kadar bilinçsiz vatandaşlar tarafından koparıldığını iddia ediyor. 
Köy sakinleri mezarlığın yol üstünde bulunmasından kaynaklı yoldan geçenlerin laleleri görüp kopardığını aktardı. 
Ters lalelerin her geçen yıl azaldığını kaydeden köy sakini Feyzi Aykut lalelerin korunmasını istedi. 

Guldexwin
“BAŞKA YERDE YETİŞTİRMEK İÇİN ALIYORLAR”
Aykut, “Yol üstünde gördüğünüz bu mezarlıkta Ters Laleler yetişiyor. Bir hafta içerisinde Laleler çiçek açacak. Mezarlık yol üstünde olduğu için yoldan geçen vatandaşlar durup fotoğraf çekiniyor ve çoğu zaman da koparıyorlar. Başka yerlerde yetiştirmek için alan çok insan var. Uyandığımızda ise farklı tepkilerle karşılaşıyoruz. Eskiden burası tamamen lalelerle doluydu, şimdi ise gördüğünüz gibi çok azalmışlar. Mezarlığımızıda tahrip ediyorlar. Biz yetkililerden mezarlığın etrafına duvar örülüp lalelerin korunmasını istiyoruz. Bölgemizin endemik bitkilere sahip çıkılması gerekiyor”dedi.

-36

3-351

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ