Dem Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Alan (Helane) köyünün yoluyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. 

Alan (Helane) Köyünün yolu bozuk ve kullanılamaz olduğunu köy sakinlerinin ciddi sorunlar yaşadığını belirten Bartın önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Şemdinli ilçesine 28 kilometrelik mesafede bulunan 90 haneli Alan köyünün dere boyu ilerleyen yolu; hâlâ toprak ve dar olup, güzergâh değişikliği, yenileme, genişletme, asfaltlama amacıyla 2014 yılında ihalesi yapılmış ancak geçen bunca süreye rağmen herhangi bir ilerleme kat edilmeyerek köy halkının mağdur bırakılmıştır. Yol yapımı adı altında geçen yıl göstermelik olarak bir iş makinesinin yol şantiyesine birkaç gün getirildiği ancak herhangi bir çalışma yapılmadan geri götürüldüğü ve yolda herhangi bir çalışmanın hala olmadığı öğrenilmiştir. Söz konusu yolun geçtiği güzergahta ilkbahar mevsiminde suların yükselmesiyle mevcut yolun zarar gördüğü, yolun bazı noktalarında kopmaların meydana geldiği ve ulaşımın tamamen bittiği, öğrenilen bilgiler arasındadır. Ayrıca yolun mevcut durumu kamyon gibi büyük araçların geçişi için uygun olmadığından yurttaşlar yük ve benzeri eşyalarını taşımakta ciddi zorluklar çekmektedir

10 yıl önce ihalesi yapılan ve yapımında henüz bir ilerleme kaydedilemeyen Alan köyü yolunun bir an önce yapılması, yurttaşların yaşadığı maddi ve manevi zararlarının önlenmesi adına elzemdir"

Milletvekili Bartın, Bakan Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-      Şemdinli – Alan köyü yolunun bozuk, dar ve kullanılamaz olduğuna dair bilginiz var mıdır?

2-      2014 yılında ihalesi yapılan 28 kilometrelik Alan köyünün yolunda herhangi bir ilerlemenin olmamasının gerekçesi nedir?

3-      Alan Köyü yolunda yapım çalışması adı altında 10 yıldır devam eden “çalışmalara” dair bir araştırma-soruşturma başlatılmış mıdır / ihaleyi alan firmaya bir yaptırım uygulanmış mıdır?

4-      Alan Köyünün yol yapımı ne zaman tamamlanacak / köy halkının ulaşım sorunu ne zaman son bulacaktır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ