VİYAN ORHAN - YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Öznur Bartın, daha önce gündeme getirdiğimiz "Hakkari'de öğrenciler kepçe yardımı ile üniversiteye gidiyor" adlı haberimizi meclis gündemine taşıdı. Bartın, Hakkâri Üniversitesi’nin yol sorunu Şemdinli’ye bağlı Konur köyü ve mezralarına ait yolları ve Derecik ilçesine bağlı Anadağ Köyü'nde yaşanan yol ve su sorununa  ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.

Bartın önergesinde, “2008 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile mevcut üniversiteler arasına katılan Hakkari Üniversitesi aradan 15 yıl geçmesine rağmen hala kampüs alanına giden çamurlu ve bozuk yol nedeniyle öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar ile gündeme gelmektedir. Türkiye’de en çok tercih edilen üniversiteler arasında yer alan ve birçok gazete ve haber sitelerine konu olan Hakkari Üniversitesi yolu çamurlu ve bozuk olduğu için öğrenciler kampüs alanına ulaşmakta büyük zorluk yaşamaktadır. Yağan yağmur nedeniyle alt yapısı tamamlamayan toprak yolda öğrenciler kış aylarında çamurlu yoldan üniversiteye ulaşmak zorunda kalmaktadır. Hakkâri Üniversitesine kampüs alanına giden yola alternatif ve ulaşımın daha kolay sağlanması için yapılan Keklikpınar Mahallesinde açılan ikinci yol da soruna çözüm olamamıştır. Yüzlerce Hakkari Üniversitesi öğrencisi duruma tepki göstererek yolun biran önce yapılması talebinde bulunmaktadır” diye belirtti.

Bartın önergesinin devamında ise Şemdinli’ye bağlı Konur Köyü ve mezralarına ait yolları ile Derecik ilçesine bağlı Anadağ Köyü'nde yaşanan yol  ve su sorununa değindi.

Bartın, “Çözüme kavuşturulmayı bekleyen yollardan biri de Hakkari Şemdinli’ye bağlı Konur köyü ve mezralarına ait yollardır. Yol üzerinde oluşan çukurların ulaşımda oluşturduğu sorunlar nedeniyle taşımalı eğitimin yapıldığı köy ve mezralarında servis şoförleri ve köy halkı ulaşımda ciddi sıkıntı yaşamaktadır.  Yol üzerinde bulunan çukurların zorlu kış koşullarında ciddi sıkıntılar oluşturacağı aşikardır. 

Ayrıca, yaklaşık 5 bin kişilik nüfusa sahip Hakkari ilinin Derecik ilçesine bağlı Anadağ Köyü'nde, hizmet alanıyla ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Derecik’e 16 kilometre mesafede bulunan yolun durumu oldukça kötüdür; yol üzerinde yaşanan çökme ve çukurlar nedeniyle araçların rahatça geçişi mümkün olmamakla birlikte yolun ne denli bakımsız ve kullanılamaz durumda olduğu da açıkça gözlemlenmektedir.

Nüfusu yaklaşık 5 bin olan bu köyde, hala kurulmayan su şebekesi nedeniyle köylüler, evlerinin yakınına kendi imkanlarıyla kazdıkları kuyulardan su temin etmek zorunda bırakılmaktadır.  Sürekli tekrarlayan elektrik kesintileri yüzünden köylüler hem elektriksiz kalmakta ve susuzlukla başa çıkmak zorunda kalmaktadır. Buna ek olarak, Anadağ köyü Yeşilova mezrasının alt kısmına güvenlik gerekçesi ile yapılan kanal, köylülerin hayvanlarının dereye erişimini engellemektedir. Bu kanal yüzünden köylülerin hayvanları hem suya ulaşamamakta ve kanalın diğer tarafındaki otlaklara girmesi yasaklanmaktadır. Bu durum, sadece hayvanların değil, köy halkının da yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Milletvekili Bartın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1.      Hakkâri Üniversitesi Zeynel Bey Kampüs alanında bulunan İlahiyat ve İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinin de bulunduğu alana giden bozuk ve çamurlu yoldan Bakanlığınız haberdar mıdır?

2.      2008 yılından bu yana mevcut üniversiteler arasına katılan Hakkari Üniversitesi’nin ulaşımda yaşadığı sıkıntılara ilişkin Bakanlığınızca bugüne kadar yürütülen çalışmalar nelerdir?

3.      Yağan yağmur nedeniyle alt yapısı tamamlanmayan toprak yolun çözümüne ilişkin Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır/ olacak mıdır?

4.      Yine benzer sorunun yaşandığı Hakkari Şemdinli'ye bağlı Konur köyü ve mezralarının yollarında oluşan çökme ve çukurlardan Bakanlığınız haberdar mıdır? 

5.      Taşımalı eğitimin yapıldığı köy ve mezralarında servis şoförleri ve köy halkı ulaşımda ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Söz konusu ulaşım sıkıntısının çözümüne ilişkin Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır/ olacak mıdır?

6.      Anadağ Köyü'nde yaşanan yol sorunları hakkında bilgi sahibi misiniz? Köy yollarının çökmüş durumda olması ve araçların geçişinin güçleşmesi nedeniyle günlük yaşamı olumsuz etkilenen vatandaşların yaşadığı sıkıntıya ilişkin bir çözüm planınız var mıdır?

7.      Nüfusu yaklaşık 5 bin olan Anadağ Köyü'nde su şebekesi bulunmaması nedeniyle köylülerin evlerinin yakınına kuyu kazarak su ihtiyacını karşılamak zorunda bırakılmaktadır. Bakanlığınızca Anadağ Köyü’nde su şebekesinin kurulması ve su teminine ilişkin bir çalışmanız var mıdır/olacak mıdır?

8.      Anadağ Köyü Yeşilova mezrasının alt kısmına yapılan kanal nedeniyle suya erişimi engellenen ve otlak alanlarına girişini yasaklanması nedeniyle hem hayvan sahiplerinin hem de köy halkının yaşadığı mağduriyete dair eksiklikleri gidermek ve köy halkının yaşamını kolaylaştırmak için atılacak adımlar ve projeleriniz nelerdir?

9.      Anadağ köyü Yeşilova mezrasının her tarafı kalekol ve kulelerle donatılmış iken köyün alt tarafına kazılan kanalın güvenlik meselesi değil, keyfi bir uygulama olduğundan haberdar mısınız?

Editör: Erkan Çobanoğlu