Bilal Tinar/ Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Yüksekova’ya bağlı İkiyaka köyü Sat buzullarında 1-2 Temmuz tarihinde 5’nci Cilo Festivali düzenlendi. Festivale binlerce kişi katılırken, Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca festivale tepki gösterdi. Söz konusu alanın korunacak hassas alanlar içinde olduğunu vurgulayan Koca, festival nedeniyle doğanın tahrip edildiğini belirtti. 

Sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapan Koca, “Hakkari Yüksekova Buzul Gölleri’nden elinizi çekin! 26 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla milli park ilan edilen Cilo ve Sat Dağlarındaki Buzul Gölleri Hakkari Valiliği tarafından ‘Hakkari’de hayat var’ teması ile düzenlenen Cilo Festivali ile tahrip ediliyor.

Milyonlarca yıllık bir tarihe sahip olan buzullar özellikle son 6 yıldır büyük kütleler halinde eriyor. Devlet politikaları kapsamında uzun yıllardır güvenlik gerekçesiyle yasaklı bölge ilan edilen Cilo-Sat Dağları bu festival kapsamında, bir yandan Türkiye Yüzyılı dedikleri yeni savaş konsepti kapsamında milliyetçi duyguların körüklenmesi işlevi görüyor, bir yandan ise ekosistemine zarar vermek pahasına rafting, kano, bisiklet yarışı, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tırmanış, kayak, snowboard ve flyboard gibi etkinlikler ve insan popülasyonu ile turizm adı altında doğayı ranta ve talana açıyor.

Ekolojik dengeyi geri dönülmez bir talana sürükleyen böyle bir festivalin düzenlenmesi kabul edilemez.  Hakkari'ye doğaya ve yaşama karşı festival adı altında işlenen bu suç kabul edilemez. Doğal varlıklar sizin paranızdan, rantınızdan daha önemlidir. Buzullar ve doğa korunsun.” ifadelerini kullandı.

Editör: Erkan Çobanoğlu