Dem Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, 2015 yılından beri tutuklu olan 2014 yılında da mahalli idareler seçiminde  Barış ve Demokrasi Partisi’nden Hakkari belediye başkanı seçilen Dilek Hatipoğlu ile belediye meclis üyesi seçilen Nurullah Çiftçi'yi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

Milletvekili  Parlak , önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Hatipoğlu ve Çiftçi, seçilmelerinden sonra Belediye Meclisi kararı ile Belediye Eş Başkanları olarak görev yapmaya başlamışlardır. Seçildiklerinden yaklaşık 1 yıl sonra Hatipoğlu ve Çiftçi tutuklanmış ve cezaevine konmuş, Hakkari Belediyesi’ne de kayyum atanmıştır. Hatipoğlu ve Çiftçi Hakkari 2. ACM’de yapılan yargılama sonucunda “suç işlemeye tahrik” suçundan 5’er yıl, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 10’ar yıl hapisle cezalandırılmışlardır. Yapılan temyiz incelemesinde Yargıtay tarafından aleyhe bozma kararı verilmiş, suç işlemeye tahrik suçundan onama kararı verilmiştir. Hakkari 2. ACM’de yapılan yargılamada 2018 yılında Hatipoğlu ve Çiftçi adil olmayan bir şekilde daha da ağır bir şekilde cezalandırılarak 11’er yıl hapse çarptırılmışlardır. Kararın kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi tarafından 2022 yılında Hatipoğlu ve Çiftçi’nin adil yargılanma haklarının ihlal edildiği ve yeniden yargılanmaları gerektiğine karar verilmiştir. Bu karar üzerine yeniden yargılama yapılmış ancak şeklen yapılan yargılamada aynı cezalar tekrarlanmıştır.

Dilek Hatipoğlu 12 Şubat 2021 tarihinde Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevinden Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevine sevk edilirken darp edilmiş ve çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Bu durum basına yansımış ve TBMM’de gündeme getirilmiştir. Dilek Hatipoğlu aynı zamanda kalça kemiği rahatsızlığı (Bursit) ve Vertigo hastasıdır. Hatipoğlu ve Çiftçi 8,5 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulmaktadır. Hatipoğlu ve Çiftçi’nin şeklen yapılan yeniden yargılaması sonucunda temyiz incelemesi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 10 Ocak 2024 tarihinde görüşülecek ve karara bağlanacaktır" 

Milletvekili Parlak, cevaplaması istemiyle Adalet Bakanı Tunç'a şu soruları sordu.

Bu bilgiler kapsamında;

1-      Hiçbir şiddet olayına karışmadıkları halde Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’nin suç işlemeye tahrik suçundan 5 ve yasa dışı silahlı örgüt üyeliğinden 11 yıl gibi yüksek süreli ceza almaları suçta kanunilik, belirlilik ve ölçülülük ilkeleri ile uyumlu mudur?

2-      Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı vermesine rağmen yapılan yeniden yargılamada Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi’nin tutukluluklarının devamına karar verilmesi uzun tutukluluğa sebep olmuştur; dolayısıyla bu durumun kişi güvenliği hakkının ihlali olarak değerlendirilmesi gerekmez mi? Ayrıca şeklen yargılama yapıp aynı cezanın verilmesi AYM kararının etkisizleştirilmesi olarak değerlendirilemez mi?

3-      Dilek Hatipoğlu’nun 2021’de maruz kaldığı darp ve çıplak aramaya yönelik bir soruşturma açılmış mıdır? Açıldı ise sonucu ne olmuştur?

4-      Vertigo ve kalça kemiği hastalıkları bulunan Dilek Hatipoğlu’nun tutuklu olarak cezaevinde tutulması aynı zamanda sağlık hakkı ihlali değil midir? Bu konuda bakanlığınız bir inceleme yapacak mıdır?

5-      Uzun tutukluluğa sebep olan ve şeklen yargılama yapan yargı mensupları hakkında HSK Başkanı olarak herhangi bir inceleme veya soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?

6-      Hapishanelerde durumları sağlık kurul raporları ile belgeli; uzun ve kalıcı hastalığı olan kaç hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır? Hasta olan hükümlü ve tutukluların durumları ile ilgili bir özel çalışmanız var mıdır?

Kaynak: YÜKSEKOVA HALKIN SESİ