Türkiye’nin Irak’a açılan 2’inci sınır kapısı olan Üzümlü Sınır Kapısında bir kadın yolcunun bir memur tarafından tokat alınarak darbedildiği ve ardından yaşanan arbede üzerine sınır kapısının 3 gün kapatıldığı iddia edildi.

Çermik Gazetesi'nde yer alan habere göre, İran ve Irak ile Türkiye sınırı olan Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Üzümlü köyünde bulunan Üzümlü sınır kapısı 2013 yılında açıldı ancak alt yapı bakımından yetersiz olan sınır kapısı, sık sık aksaklıklarla gündeme geliyor.

Üzümlü sınır kapısında geçtiğimiz cuma günü yolcularla gümrük memurları arasında bir tartışma çıktığı, bir kadın yolcunun ise gümrük memuru tarafından tokatlandığı iddia edildi. Olay sonrası yaşanan arbede nedeniyle sınır kapısının 3 gün kapatıldığı belirtildi.

Sınır kapısından Irak’a giriş yapmak için 3 gün bekleyenler, seslerini duyurmaya çalışırken, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden bir heyet sınır kapısına giderek inceleme yaptı.

Birlik Başkanı Muharrem Tekin, "İnsanlar, tuvaleti, gölgelik alanı bile olmayan sınır kapısında 3 gün giriş çıkışlar olmadığı için bekletilmişler. İnsanlara adeta eziyet edilmiş. Heyet olarak gittik. Çukurca kaymakamı ile görüştük. Gümrük başmüdürü ile konuştuk. Hemen savunmaya geçtiler ve alt yapı sorunlarından kaynaklı sıkıntılar olduğunu ifade ettiler” dedi.

'KAFES GİBİ ALANDA GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPILIYOR'

Tekin, sınır kapısının 2013 yılında açıldığını ancak o tarihten beri hiç gelişmediğini ve insanların kafes gibi daracık bir bölgeden gümrük sahasına alınıp tek pasaport gişesinde işlemler yapıldığını dile getirdi. Günlük yaklaşık bin kişinin giriş çıkış yaptığı sınır kapasının bölge ticareti için önemli olmasına rağmen hiçbir iyileştirme yapılmadığını söyleyen Tekin şikayetlerin artığını da ifade etti. 

Konuyu rapor haline getiren ve ilgili mercilere ileteceğini ifade eden Muharrem Tekin, Hakkari’deki yetkililerle de görüşüp konuyu aktaracağını kaydetti.  

Editör: Ferhat Yiğit