Uluslararası Af Örgütü, 2022 yılında dünya genelinde en az 883 kişinin infaz edildiğini duyurdu. Bu sayı son beş yılın en yüksek rakamı olarak kayda geçti. 

Örgütün ölüm cezasına ilişkin yeni raporu, son yıllarda infazların nasıl arttığını gözler önüne serdi. Örgüt, Çin dışında, dünyada bilinen infazların yüzde 90'ının İran, Suudi Arabistan ve Mısır'da gerçekleştirildiğini açıkladı.

Rakamlara göre İran'da kaydedilen infazlar 2021'de 314 iken 2022'de 576'ya yükseldi. Suudi Arabistan'da 2021'de 65'ten 2022'de 196'ya yükselerek üç katına çıktı. Mısır ise 24 kişiyi infaz etti.

Bu istatistikler, ölüm cezası uygulamasını bir devlet sırrı olarak koruyan Çin'de gerçekleştirildiği tahmin edilen binlerce infazı içermiyor. Aynı durum Vietnam için de geçerli. Ölüm cezasının aşırı derecede kullanıldığından şüphelenilen Kuzey Kore de rakamlara dahil değil.

Af Örgütü'ne göre, Asya-Pasifik bölgesindeki kısıtlayıcı devlet uygulamaları, bölgede ölüm cezasının kullanımına ilişkin doğru bir değerlendirme yapılmasına engel.

Editör: Viyan Orhan