METİN TEK / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ 

Derecik ilçesinde yer alan Umurlu sınır kapısında ise yaşanan yoğunluk nedeniyle vatandaşlar yavaş ilerleyen çalışmalardan dolayı mağdur olduklarını belirttiler.

Türkiye’nin en doğusunda bulunan Hakkari ve ilçelerinde yer alan 3 sınır kapısından geçerek binlerce vatandaş  3 ülke arasında seyahat ederken, son günlerde Irak tarafına açılan Üzümlü ve Umurlu sınır kapılarında yaşanan sıkıntı tepkilere neden oldu.

‘’ÜZÜMLÜ SINIR KAPISINDA SIKINTILAR BİTMEDEN BUGÜN İSE BİR TANESİ DAHA EKLENDİ’’

Üzümlü Sınır Kapısında yaşanan sıkıntılar bitmeden bugün yenisi eklendi. Bunun üzerine vatandaşlar, yeni açılan Derecik Sınır Kapısında işlemlerin yavaş yürütülmesinden dolayı yoğunluğun yaşandığını ve havanın çok sıcak olması sebebiyle büyük mağduriyet yaşadıklarını belirtirken, yetkililerden soruna bir an önce çözüm bulmalarını istediler.

Üzümlü Gümrük Kapısında yaşanan sorunları görüşmek üzere Çukurca Kaymakamı Gümrük Müdürü ve Bölge Gümrük Müdürü ile görüşme gerçekleştirdi. 

"VATADANŞAR 45 DERECEDE BEKLETİLİYOR"

Konuyla ilgili açıklama yapan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, "2013 yılında açılan üzümlü gümrük kapısı her geçen gün daha çok yoğunlaşıyor. Ancak bu kadar yoğunluğa rağmen gümrük kapısının altyapısında herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. Tek bir pasaport gişesi ile çalışan gümrük sahası dar ve insanların kontrol alanı tek yerden yapılıyor. Yine burada insanların oturabileceği bir alan yok, wc, yok, su yok. İnsanlar burada bekletilirken perişan oluyorlar. Ve keyfi davranılarak geçişler geciktiriliyor.  Aynı sorunlar Derecik Gümrük Kapısında da mevcut. Bu gümrük kapılarının daha işlek hale gelebilmesi ve insanların daha rahat geçiş yapabilmeleri için sorunların biran evvel giderilmesi gerekir. Gümrük kapılarında ki yoğunluk altyapı eksikliğinden ve bazı memurların keyfi işleyişidir. Her iki gümrük kapısı Irak iklimine yakındır. Dolayısıyla 45 derece sıcaklarda insanlar bekletiliyor. Bu sıcaklarda insanlar beyin kanaması bile geçirebilir. 45 derece sıcaklıkta bekletilen vatandaşların hayati bir durumla karşılaşması halinde sorumlu gümrük müdürü ve ilgililerdir”" ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN TEKİN: YAPILACAK ÇÖZÜM NOKTALARI BU YÖNDE

1-Üzümlü gümrük kapısı altyapısının giderilmesi gerekmektedir. 
2-Pasaport gişelerinin arttırılması gerekir. 
3-Üzümlü ve Derecik Gümrük Sahalarının genişletilmesi gerekir. 
4-Derecik Gümrük Kapısı araç geçişine başlatılmalıdır.

Editör: Ferhat Yiğit