Hakkari’de Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik başkanlığında asayiş toplantısı düzenlendi. Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Hakkari ve ilçelerinde 1- 29 Şubat arasında meydana gelen asayiş olaylarına ilişkin bilgiler aktarıldı.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik bölgede meydana gelen trafik kazaları, aile içi şiddet, madde bağımlılığı, dolandırıcılık ve hırsızlık vakaları ile ilgili verileri paylaştı. 

Fcajgfy

Vali Ali Çelik yaptığı açıklamada, asayiş olaylarının yansımalarını bilgilendirmek için bir araya geldiklerini söyledi. Vatandaşları doğrudan etkileyen bazı parametrelerin olduğunu belirten Çelik şunları kaydetti:

"Bunların üzerinde özellikle yoğunlaşmış durumdayız. Bunların birinci önceliği organize suç örgütleri. Vatandaşımıza yönelik böyle bir uygulama içerisinde olan varsa yetkili savcılıklarımıza ve kolluk birimlerine ulaşmasını rica ediyoruz.Uyuşturucu ve zehir tacirleri mücadele konusunda arkadaşlarımızın sahada çok ciddi bir iradesi var.Bu iradeyi sahada göstermek için var güçleriyle çalışıyorlar. Narkotik olayları geçen yıl 10 olarak gözükürken sahada ki etkin mücadele kolluk birimlerinin etkin mücadelesi sonucunda şuan da 45 olay tespit edilip bunların failleri ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiş. Burda ki artış oranı da yüzde 350 olarak gerçekleşti. Bu da şunu ifade ediyor olayların artışı üzerinde değil sahada var olan uyuşturucuyla mücadelede ki etkinliği gösteriyor.

Yüksekova’da meydana gelen olayların artışı sahada ki arkadaşlarımız performansıyla azaltmaya başladık. Şemdinli’de Narkotik Şube Müdürlüğü kurduk .Özellikle yurt dışı bağlantılı suç ve zehir tacirlerine ilişkin olarak ta mücadelemizi amansız ve sürekli olarak  devam ettirilsin.Tüm hemşehrilerimizden istirham ediyorum. Bunlara karşı mücadelemizi ancak güç birliğiyle yapabiliriz.Duydukları gördükleri her ne varsa bize bildirsinler.İnsani yönüyle vicdani yönüyle hukuksal bir sorumluluktur.Bu arkadaşlarımızın isimleri her zaman gizli kalacaktır. Bunlarla ilgili sürecin bir parçası olmayacaklardır.

I 1-35

"Hakkari genelinde ciddi anlamda bir dolandırıcılık var"

Dolandırıcılıkta ciddi anlamda bir artış var. Geçen yıl 14 civarında olan olay sayısı 33’e yükselmiş durumda.Bu süreci en başında önleyici olarak önlemek hepimizin ortak iradesiyle olacak.

Kolluk birimlerimiz muhakkak  gece gündüz çalışacak ama vatandaşlarımızda güvenilirliği olmayan kişilere mal ve  hizmette bulunmamayı ödeme konusunda her hangi net bir güvenilir bir taahhüt olmadan kendini gararntiye almadan para göndermemesini önemle rica ediyorum.

"Kadına şiddet konusunda çalışmalarımız sürüyor"

Bu konuda arkadaşlarımız Aile ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüğüyle beraber ciddi anlamda konuyu takip ediyoruz.KADES konusunda İçişleri Bakanlığının ilgili birim hatları bulunuyor. Özellikle kadınlarımızın yaşadıkları zorlukları bildirerek hem kolluk kuvetlerine  hem de Aile Sosyal politikalarına bağlı şiddet önleme merkezleriyle yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmak için arayış içindeler. Burada kadının bilinçlenmesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken bizim tarafımızdan dikkatle takip edilen önemli bir parametre. Burda meydana gelen tüm olayların dökümleri rapor halinde bize sunuluyor.

"İlimiz açısından önemli bir parametre de trafik güvenliği"

İyi sürücü olmak kurallara uymakla ancak mümkün. Burda bizi koruyan en temel etmen dehem kurallara uymamız başta hız limiti olmak üzere yol ve sürüş şartlarına uygun araç kullanmamız.Ayrıca önleyici tedbir olarak  Emniyet kemerinin kullanılmasıtrafik güvenliği açısından önemli bir parametre.

Hırsızlık olayları, narkotikle mücadelede kolluk kuvvetlerimizin ciddi anlamda bir başarısı var.Narvas ve uyuma gibi programlarla  tüm vatandaşlarımızın desteğini talep ediyoruz.Dolandırıcılık konusu ülkemizin en önemli asayiş durumuna dönüşmüş.

"Düve yerleşkesi diye bir yer yok"

Düve yerleşkesi konusunda da şunu söylemek lazım aslında yerleşke de değil. Köyün yerleşkesi olmadığı için  var olan kişilerin kendi kimliklerini ibraz etmek üzere girip çıkabileceği bir alan.Birinci derece askeri yasak bölge.Eğer sınır güvenliğini korumazsak meydana gelebilecek olayları müşahade etmek zorunda kalırız. Mesela sınır güvenliğini almadığınız zaman onlarca yüzlerce ton uyuşturucuyu çocuklarımızı tehlikeye sokarak içeri geçiriyorlar. "

Muhabir: ULAŞ GÜVEN-VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ