Kırtasiye ve okul masraflarının neredeyse yüzde 40 ile 80 arttığı öğrenci velileri devletten destek bekliyor.

2023- 2024 eğitim-öğretim yılı 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan Türkiye’de milyonlarca öğrenci okul sıralarında yerini almaya hazırlanıyor. Aileler ise şimdiden çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamak için alışverişe başladı bile. Ancak fiyatlardaki fahiş artış ailelerin bütçelerini epeyce zorluyor. 

Türkiye’de Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) verilerine göre, bir öğrencinin kırtasiye harcamalarının tutarı önceki yıla oranla yüzde 40 ile yüzde 70 arasında arttı.  Geçtiğimiz yıl 400 TL’ye dolan bir okul çantası bu yıl en az bin TL'ye dolacak. Marka ve lisansa göre değişmekle birlikte 2022’de 175 TL olan okul çantasının fiyatı bu yıl en az 300 TL olurken, matara-beslenme çantası gibi ürünlerin fiyatı 90 TL’den başlıyor.

Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki, okul masrafları ve kırtasiye fiyatlarındaki artışlara ilişkin kırtasiyeciler ile velilere sordu.

Rûdaw'ın mikrofonunu uzattığı kırtasiyeciler fiyatlardaki artışın nedenini döviz kurundaki yükselişe bağlıyor.

Kırtasiyecilik işi ile uğraşan Mahmut Hekimhan, “Doların artışı euronun artışı, kagıt fiyatları ile birlikte fiyatlar arttı. Ama herşey artıyor zaten sadece kitap değil. Öğretmenleri, öğrencileri ve  velileri fiyat artışı bekliyor” şeklinde değerlendirdi.

Bir öğrencinin toplam okul masrafı  geçtiğimiz yıl 3296 TL ile bu yıl  6775 TL olarak hesaplandı.

Geçtiğimiz yıl 800 TL olan bir öğrenci üniformasının fiyatı bu yıl 1550 TL’ye yükseldi.

Veliler Birliği Başkanı Yeliz Bakire devletin ailelere destek olması gerektiğini belirtti.

"Devlet destek olabilir"

Rûdaw’a konuşan Bakire şunları dile getirdi:

 “Devlet okuluna giden çocuklarda kırtasiye, kıyafet bunların hepsi ekstra maliyet. Bununla ilgili yapılabilecek ne olabilir diyorsanız, belki devletimizin desteği olabilir. Özellikle ihtiyacı olan çocuklara. Maddi yardım olabilir, kırtasiye yardımı olabilir.”

Türkiye’de aylık geliri hane içerisinde yaşayanlara bölüştürüldüğünde asgari ücretin 3/1 oranın altında olan,  yani 3800 TL’den daha az olan ailelere devlet tarafından yılda bir kez 1300 TL tutarında eğitim masrafları için yardım yapılıyor.

Aileler ise devlet yardımı için aranan şartların hafifletiltilmesini ve yardım ücretinin ise arttırılmasını talep ediyor.

İki çocuğu okul çağında olan Sabri Eren yaşanan pahalılığa dikkat çekerek  “Sanal değil, gerçek bunlar. Çocuğu olanlar olmayanlar için aynı. Bütün piyasa öyle. Çok kötü” ifadelerini kullandı.

Üç çocuğu okuyan Sabiha Derebey ise okul masraflarına ilişkin şunları dile getirdi:

“Eğitim masrafları malum. Her şeye zam geldi. Ebeveynlerin aldığı maaş belli. O yüzden bu sene bayağı bir zorlanacaklar. Dolayısıyla bu konuda devletten bir katkı bekliyoruz.” / rüdaw

Editör: Ferhat Yiğit