6 Şubat 2023'te meydana gelen ve literatüre asrın felaketi olarak geçen depremlerde evi yıkılan depremzede ayakkabı tasarım eğitmeni Eser Koznan Yüksekova'ya yerleşerek Yüksekova  Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde geçen yıl ayakkabı kursu açtı. Açtığı kursla ilçede birçok kadınla birlikte ayakkabı üretiyor. Kursa yoğun ilgi gösteren kadınlar ayakkabı tasarlayarak meslek öğrenip aile ekonomisine katkı sağlıyor. Koznan, kursiyerlerin ileride kendi atölyelerini kurabileceklerini belirtti. Kursa katılan kadınlar, meslek öğrenmenin yanı sıra iş imkanı da bulduklarını ifade etti.

Depremden sonra ilçeye yerleştiğini söyleyen  Koznan,  “Geçen yıldan beri ayakkabı üreterek öğrenci yetiştiriyoruz. Kursumuza yoğun ilgi var. Daha çok kursiyerlerimiz kadınlardan oluşmaktadır. Çünkü kurs, kursiyerlerimize iş imkânı sağlıyor. Bunun yanı sıra kadınlar burada yeteneklerini keşfedip kendini geliştiriyorlar. Ayrıca kadınların burada üretici yönlerini ortaya çıkartıyoruz" diye konuştu.

60-136

“DEFİLEMİZE TÜM HALKIMIZ DAVETLİDİR”

Ayakkabı da gerçek deri ve tekstil ürünleri kullandıklarını kaydeden Koznan,  “Spor, bot, babet her türlü ayakkabı üretebiliyoruz. Ürettiğimiz ayakkabıları yıl sonu sergilerinde daha sonra satışa sunuyoruz. Geliri öğrencilerimize veriyoruz. Buda onlara gelir kapısı oluyor. Yakın zamanda defilemiz olacak. Tümhalkımızı bekleriz" dedi.

62-72

“İKİ ÜÇ AYDIR MAKİNELERİMİZ BİR TÜRLÜ GELMEDİ”

Ayakkabı tasarlamayı öğrenmek için kursa geldiğini ifade eden  Adile Koyu, “Buraya eser hocamızla birlikte ayakkabı tasarımı yapmak için geldik. Eser hoca bize çok destek verdi. Terlik, bot, spor ayakkabı üretiyoruz. Ama iki üç aydır makinelerimiz bir türlü gelmedi. O yüzden işlemlerimiz yarım kalıyor. Sayın kaymakamımız ve valimizden rica ediyorum. Makinelerimizi getirmemize yardımcı olsunlar” şeklinde konuştu.

“EVDE SÜREKLİ EV İŞ YAPMANIN DIŞINDA BİR ŞEYLER YAPMAK İSTEDİM”

İleride meslek sahibi olmak için kursa geldiğini söyleyen ev hanımı Gülistan Daşdelen ise, “Evde sürekli ev iş yapmanın dışında bir şeyler yapmak istedim. Burada ileride fabrika açılırsa belki bize bir iş imkânı olur.  Yakın zamanda bir defilemiz olacak. Ona hazırlanıyoruz. Eser hocamıza da bize bu imkanı sunduğu için çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

63-47

64-42

65-78

67-34