Sosyal medyada istiridye mantarının inceliklerini öğrenen Yüksekovalı girişimci Han, evinin ikinci katında bulunan bir oda da istiridye mantarı tohumunu buğday samanında ekerek üretime başladı.

Başlangıçta 7 torba ile deneme yapan Han, kuluçka süresi olan 30 günlük sürede beklediği verimi alınca İstanbul’da bir kursa yazıldı.

6 ay süren kursun ardından sertifikasını alan Han aldığı bilgi birikimini de üstüne ekleyerek memleketi Yüksekova’da 40 torba istiridye mantarı üretimini sağladı.

Verimin artması üzerine üretimini 140 torbaya  çıkaran Han, hasat döneminde mantarları kopararak bir kısmını ilçedeki marketlere sattı bir kısmını da akrabalarına dağıttı.

Yaptığı işi büyütmek isteyen Han, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden destek alıp işini büyütmeyi hedefliyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit Genç girişimciyi üretim yaptığı evinde ziyaret ederek destekte bulundu.

Bdrt

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit Yüksekova Halkın Sesi’ne yaptığı açıklamada genç girişimci arkadaşın mantar işiyle uğraştığını duyunca ziyaret etmek istediklerini söyledi.

Genç girişimcinin yaptığı işi üst seviyelere çıkardığını belirten Yiğit şunları kaydetti:

"Arkadaşımız bu işin eğitimini görmüş, sertifikası da var fakat imkanları biraz kısıtlı.Profesyonel anlamda yapamasa da gerçekten bu işi benimsemiş ve layıkıyla yerine getiren bir arkadaşımız.

Destek olursak gerçekten bu işi profesyonel bir şekilde yapacak durumda.

Girişimci arkadaşımızı kırsal kalkınma projelerine yönlendireceğiz. Projelerde mantar işi de var.

19 Şubata kadar proje sunabilir. Proje sunduğu vakit çıkma şansı yüksek. Biz de teknik anlamda yardımcı olmaya çalışacağız. Bu işi projeyle yaptığı zaman daha profesyonelce yapabilecek"dedi.

Bdft

Yüksekovalı girişimci Macit Han ise İstiridye Mantarı üretimine internette gördüğü bir video ile merak sardığını anlattı.

İstiridye Mantarı üretimini  kendi evinin bir bölümünde denediğini anlatan Han,”  Bu işi geliştirmeye karar verdim. Bunun için 6 aylık bir kurs almak istedim ve İstanbula gittim.Bu kursla ilgili belgemi de aldım. Evimin bir bölümünde ufaktan deneye deneye arttırmaya başladım.Bu işi devam etmek istiyorum. Bunun için Tarım ve İlçe Müdürlüğünden destek sözü de aldık. Eğer destek sağlanırsa bize bu üretim için çadır kuracaklar ve istenildiği kadar ürün çıkartabiliriz.

Şuan da mantarlarımız yeni yeni çıkmaya başladı. Kuluçka süreleri yeni bitti. Kuluçka süresi iklimlendirmeye bağlı 30 gün sürebiliyor. Bunlar daha yeni çıktı koparmadık. Hasadını yapmadık. Önümüzdeki günlerde hasat almaya başlayacağız. Ürettiğimiz mantar diğer bölgelerde farklı isimle anılıyor. Kayın mantarı, kavak mantarı ve istiridye mantarı olarak geçiyor" ifadelerini kullandı.

Ver5-2

Ger5-1