Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "Yerel seçimler için takvim 1 Ocak’ta başlıyor. Bizler 28 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı ikinci turu bittikten sonra yerel seçim için hazırlıklarımıza başladık" açıkamasını yaptı. Yener ayrıca ikinci turda katılım arttığı tek ilin Dersim olduğunu açıkladı.

 Yener, 14 ve 28 Mayıs'ta yapılan seçimlere dair şu bilgileri verdi: "İkinci turda seçime katılımın arttığı tek il Tunceli oldu. Tunceli ilimizde birinci turda yüzde 87,36 katılım varken yüzde 87,47 ikinci turda katılım gerçekleşmiş olup, az bir miktar da olsa ikinci turda daha fazla katılım olmuştur. Gümüşhane'de ise birinci turda 82,97, ikinci turda yüzde 81,02 katılım gerçekleşmiş olup düşüşün en az olduğu il de burasıdır. Birinci ve ikinci turda ise en fazla katılımın olduğumu ilimiz Düzce'dir."

'YEREL SEÇİM TAKVİMİ 1 OCAK'TA BAŞLIYOR'

Yener, 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçim öncesinde YSK’de hazırlık sürecinin başladığını da aktararak, "Yerel seçimler için takvim 1 Ocak’ta başlıyor. Bizler 28 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı ikinci turu bittikten sonra yerel seçim için hazırlıklarımıza başladık. Öncelikle yerel seçimlerle ilgili yasal değişikliklerin neler olduğu masaya yatırılıp, buna ilişkin kurumda yapmamız gereken düzenlemelerin neler olduğu ortaya çıkartılıp, buna göre genelgelerimizdeki ilgili düzenlemeleri yapmaya başlayacağız" dedi.

'ELEKTRONİK OYLAMA ÇALIŞMASINI PARLAMENTOYA SUNACAĞIZ'

Yener, elektronik seçim sisteminin şu an yasal olarak yurt dışı için mümkün olduğunu; ancak bugüne kadar hiç kullanılmadığını belirtti. Yener, "Benim şahsi düşüncem; Türkiye nihayetinde elektronik oylama sistemine geçecektir. Bu önümüzdeki seçimde mi olur yoksa iki ya da üç seçim sonrası mı olur; ancak bu nihayetinde bir gün gerçekleşecektir. Biz kurul olarak yerel seçimlerden sonra bir çalışma yapıp bunu parlamentoya, siyasi partilerimize sunmayı düşünüyoruz, takdir parlamentonun. Eğer bu şekilde bir irade ortaya çıkarsa, Yüksek Seçim Kurulu da buna göre hazırlığını yapıp, elektronik ortam için gerekli tedbirleri alıp, bu uygulamayı da başarılı bir şekilde gerçekleştirecektir" ifadelerini kullandı. (gazete duvar)

Editör: Viyan Orhan