Yüksekova Devlet Hastanesi’nde bir süredir görev yapan ve ilçede birçok ilke imza atan Opr. Dr. Emrah Köksal hastane personeli tarafından özellikle ameliyatlar sırasında mobbinge uğradığını söyleyerek acil ameliyatlar dışında tüm operasyonlarını iptal ettiğini belirtti. 

İlk olarak 3 ay önce hastane müdürü tarafından darp edildiğini anlatan Köksal geçen hafta ise ameliyat sırasında başhemşirenin kendisine zorluk çıkardığını açıkladı.

 “3 AY ÖNCE HASTANE MÜDÜRÜMÜZ VE YARDIMCISI TARAFINDAN DARP EDİLDİM”

Uzmanlığını Ankara GATA hastanesinde yaptığını aktaran Köksal uğradığı mobbingi şu sözlerle anlattı:

"Biri bir şey öğretiyorsa o benim gözümde her zaman hocadır. Konumun benim için bir önemi yok. Sağlık camiası olarak bir olmamız lazım. Birbirimizi geliştirmemiz lazım. Biz gelişirsek hizmet gelişir, devlet gelişir. Yakın zamanda yaşadığım bir olay anlatacağım. 3 ay önce hastane müdürümüz ve yardımcısı ve hala yardımcı olarak görevine devam ediyor, yanına iki tane güvenlik görevlisini alarak bu arada bu adamların gücü bizim gibi sağlık çalışanlarına yeter,  beni darp ettiler. Ben bu olayları şimdiye kadar hiçi konuşmadım. Ve bu olayı ameliyat sırasında yaptılar. Adli ve idari işlem başlatıldı. Süreç hala devam ediyor” 

“20 DAKİKA BOYUNCA AMELİYAT YAPAMADIM”

Bir hafta öncede benzer bir olay yaşadığını kaydeden Köksal, “Ameliyat başhemşiresi ve hemşire tarafından bir olay yaşadım. Ameliyat sırasında yarı uyanık bir şekilde hastayı ameliyat ediyordum. Yaptığım ameliyat normalde eğitim araştırma hastanelerinde yapılan ve 3 branşı(kadın doğum, üroloji ve plastik cerrah) ilgilendiren ürogenital sistem ameliyatıydı. Ameliyatın 30’uncu dakikalarında artık sabrım taştı. Kıdemli hemşire diye bilinen hemşire sürekli vakaya oryante olamadı. Bunu tüm cerrahlar bilir; dikkat eksikliği, oryantasyon problemi, söylediklerimi duymama veya unutma gibi problemlerle ameliyatı yapamayız. Ben operasyon sırasında hemşireden bir şey istediğimde vermelidir. Malzeme aramamam lazım. Tabi sürekli hemşireyi uyardım. En son hasta kanarken kanama durdurucu aleti açmamış. Benimde sabrım taştı. Dedim ki çıkar mısın ameliyattan. Benim çıkarma yetkim var zaten. Oryante olmamış bir hemşire ile ben ameliyatı nasıl yapacağım. Tek başıma da ameliyat yapamayacağım için daha dikkatli yorgun olmayan bir hemşire gelsin dedim. Buda sorumlusunu çağırdı. Geldi bana, ben hastanın başında beklerken ya hocam sana hemşire beğendiremiyoruz. Her hemşire istediğinde sana getiremem diye çıkışarak yüksek sesle bağırdı. Bunu ameliyat sırasında yapıyor. Bana yeni hemşire ver dememe rağmen vermedi. Mevcut hemşire de olay büyüdüğü için çıkmadı. Bu sırada araya personeller girdi. Adam benim üstüme yürüyor. Koridora çıkartılar. Ben ameliyat sırasındayım adam bana dışarıdan küfürler, hakaretler ediyor. 20 dakika boyunca ameliyat yapamadım. Hasta da bunların hepsine şahit oluyor” ifadelerini kullandı.

“ELİM TİTREYE TİTREYE AMELİYATI BİTİRDİM”

Köksal olayı birçok defa dile getirmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığını ifade ederek,” Ben bu personellerin psikolojik mobbingine uğruyorum. Ameliyat sırasında beni yorup bezdirmek için elinden geleni yapıyorlar. Bunu da ilgili yerlere söylüyorum fakat dinletemiyorum. Bu olay başhemşirelikte hala devam ediyor. Bu normal büyük bir şehirde olsa hasta sağlığını tehlikeye atan böyle biri anında alınırdı. Ben şimdi bu adamı ameliyathanede görüp nasıl ameliyat yapacağım.  Bana neden ameliyatlarınızı iptal ettiniz diyorsunuz. Adam elini kolunu sallayarak ‘bak sana posta koyduk ama bize bir şey olmadı ’diye  dolaşıyor. Ben bu psikolojiyle ameliyatlara nasıl odaklanabilirim. Yaptığımız ameliyatlar üstün dikkat gerektiren ameliyatlar dolayısıyla ufak bir dalgınlığın bedeli ağır olur. Bu zamana kadar hiçbir ameliyatım başarısız geçmedi. Ben o olaydan sonra elim titreye titreye ameliyatı bitirdim. Bir saat sürecek ameliyatı 3 saatte bitirdim. Vatandaşa hizmet edemiyoruz ”şeklinde konuştu.

“AMELİYAT YAPAMAYACAK HALE GELDİK”

İlçede daha önce hiç yapılmayan ameliyatları Yüksekova Devlet Hastanesi’nde yaptığını hatırlatan Köksal, "Ankara’da İstanbul’da yapılmayan ameliyatları burada yapıyorum. Hastane tarihinde hep buradan Van’a hasta giderdi. Ama ilk defa bu sene Van’dan buraya hasta geldi. Ama biz ne yazık ki ameliyat yapamayacak hale geldik ve yapamıyorum tüm ameliyatlarımı durdurdum. Bizi gelip dinledikleri zaman sorunlarımız çözüldüğü zaman kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.

Muhabir: VİYAN ORHAN-FERHAT YİĞİT / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ