Viyan Orhan / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Yüksekova’nın çarşı merkezinde kentsel dönüşüm kapsamında 30 yıllık Gever iş Merkezinin yıkımına başlandı. Merkezi konumundan dolayı yüksek risk taşıyan yapının yıkımı ve yeniden yaptırılması süreci ile ilgili Yapı Mütaahiti Hamit Çobanoğlu, yıkım firmasının sahibi Veysel Samanlı ve Jeoloji Mühendisi Kamuran Cihan," Burada 90’lı yıllardan kalma birçok riskli yapı var. İlgili bakanlıkça başlatılan kentsel dönüşüm vatandaşlar için büyük bir avantaj sağlıyor" 

“Yıkım 15-20 gün içinde tamamlayacak”

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile 6306 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde yıkımı gerçekleştirdiklerini belirten yıkım firma sahibi Veysel Samanlı, yıkım için belediye ve trafik polisi ile koordineli çalıştıklarını söyledi.

Firma Sahibi Samanlı, "Buraya mühendis Hamit bey ve Kamuran beyin daveti üzerine İstanbul’dan geldik. Yapı çok büyük ve konum itibariyle riskli bir alanda bulunuyor. Gerekli tüm önlemleri aldık. Şuan küçük iş makineleriyle yıkımı üsten aşağıya doğru gerçekleştiriyoruz. Aşağıya düşen molozların yayalara ve esnafa zarar vermemesi için binanın etrafına iskele kurduk. gerekli uyarı levhalarımızın yanında, ekiplerimiz aşağıda yayalara sık sık uyarılarda da bulunuyor” dedi. 

“ 90’lı yıllardan kalma birçok riskli yapı var “

Yıkımın  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın sunmuş olduğu Kentsel Dönüşüm kapsamında gerçekleşirliklerini belirten Yapı Mütaahiti Hamit Çobanoğlu, Kentsel Dönüşümün ilçe için büyük bir şans olduğunu vurguladı.

Çobanoğlu,"Burada 90’lı yıllardan kalma birçok riskli yapı var. İlgili bakanlıkça başlatılan kentsel dönüşüm vatandaşlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Yüksekova depremin birinci derece riskli olduğu bir bölge bu konuda vatandaşlarımız daha duyarlı olmalı ve kentsel dönüşümün hızlanması için gerekli başvurularını yapmalılar” ifadelerini kullandı.

Jeoloji Mühendisi Kamuran Cihan ise, Yüksekova’da inşa edilecek yapıların bölgenin jeolojik yapısını göz önünde bulundurarak inşaların yapılması gerektiğini vurgulayarak bölgenin jeolojisi hakkında bilgi verdi.

Cihan “Hemen karşıdaki dağlarda, ova bitiminden itibaren aktif olan Yüksekova Şemdinli Fay hattı var. İlçemiz ovalık bir alanda olduğu için zemini kötü ve 30-40 yaşındaki yapılar yapılırken zeminin sağlamlığı göz önüne alınmadı. Bu yüzden kentsel dönüşüm herkes için büyük bir fırsat. Yapılaşma ovadan ziyade yüksek kesimlerde gerçekleşmelidir. Belediye ekipleri bu konuda üzerine düşeni yapmalı ve gerekli denetimler yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Ferhat Yiğit