Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde bulunan Büyükçiftlik İlk ve Ortaokulunda görev yapan Türkçe Öğretmeni Enes Topal, başlattığı projeyi beldenin tümüne yaymaya çalıştı.

Bu projeyle öğrencilerin okumaya olan ilgilerini arttırmayı başaran Topal belde halkını da okumaya teşvik etti.

Yaklaşık 500 öğrenci ve bine yakın belde sakinini bu projeden yararlandıran Topal öğrencilerin okudukları kitaplarda altını çizdikleri sözcükleri toplayarak  “Altı Çizili Cümlem” adında bir kitap bastı. ilk başta 20 adet basılan kitapları sınıftaki öğrencilere dağıttı.

Büyükçiftlik İlk ve Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Enes Topal Yüksekova Halkın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Altı Çizili Cümlem adıyla bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Öğrencilere  okuma sevgisini kitap okuma kültürünü okumaya karşı ilgilerini arttırmak amacıyla böyle bir çalışmanın içerisine girdiklerini belirten Topal şöyle konuştu:

“Öğrencilerimiz okumuş oldukları kitaplarda ki en sevdiği ve etkilendiği cümlelerin altını çiziyor. Daha önce çeşitli yerlere asmış olduğumuz afişlere yazıyorlar. Afişte kendi adını ve soyadını okuduğu kitabın adını ve altını çizdiği cümleyi yazıyor.

Daha sonra tamamlanan afişleri topluyoruz. Cümleleri bir araya getiriyoruz. Bir yayınevine gönderip basımını sağlıyoruz.Şu anda ilk kitabımızın basımını sağladık. Bundan sonra da böyle devam etmeyi istiyoruz.

Böylece farklı farklı öğrencilerle devam edip böylece birden fazla kitap basmayı hedefliyoruz. Geçen senenin ikinci döneminde başlattığımız bir proje. Sadece öğrencilerimiz değil velilerimizde katılıyor. Olumlu dönüşler aldık. Öğrencilerimizin okumaya karşı ilgileri arttı. Ertesi gün evde okudukları kitabın önemli cümlelerinin altını çizen öğrenciler  cümleleri afişe asmak için sabırsızlanıyordu.Biz bu projeyle bütün öğrencilerimizin gönlüne girmek istedik.

Dostoyevski’nin bir sözü var. Hepimiz Gogol’un pantosundan çıktık. Kimbilir belki ilerde öğrencilerimizden biri çıkıp diyecek ki biz altı çizili cümleyle azmin ve çalışkanlığın altını çizdik.” dedi.

Öğrencilerden Muhammet Toktamış ise “Çok güzel bir kitap oldu. Ben bu kitabı çok seviyorum. Öğretmenimin yaptığı etkinlik sayesinde kitap okuma alışkanlığım arttı.Bir sürü cümle yazdım. Etkinlikten önce hiç hikaye okumuyordum. Bu etkinlik sayesinde 6 kitap bitirdim.”

Öğrencilerden Ayşe Zeydan da “Bu proje sadece okulumuzdaki öğrencileri etkilemekle kalmadı.Köyümüzdeki bir çok insanı da etkiledi. Ben daha önceden kitap okumayı pek sevmiyordum. Sonra bu proje karşıma çıktı ve bu projeyle cümleler yazdım.Kitap okuya okuya projeye cümlelerimi yazdım. Kitapta ismimin çıkmasına da çok sevindim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ