YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Gün geçtikçe büyüyen ve gelişen Yüksekova ilçesinde tek hastanenin bulunması ve bünyesinde ‘Anjiyo Ünitesi’ olmaması vatandaşların sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Şemdinli ve Derecik ilçeleriyle Esendere beldesi başta olmak üzere toplam 200 bin nüfusa sahip bölgeye hizmet veren Yüksekova’da kalp ve damar rahatsızlıkları olan vatandaşlar Hakkari ve Van’a sevk ediliyor.

Hakkari-Yüksekova arası 78 kilometre ve 1 saat 32 dakika, Hakkari-Şemdinli arası 132 kilometre ve 2 saat 52 dakika, Hakkari-Derecik arası 190 kilometre ve 4 saat 26 dakika, Hakkari-Esendere arası 116 kilometre ve 1 saat 45 dakika olduğunu ifade eden vatandaşlar, Van’a olan mesafenin de daha fazla olduğunu dile getirdi.

Sabır Sevmiş isimli vatandaş, Yüksekova’nın Şemdinli, Derecik ve Esendere bölgelerine hitap ettiğini belirterek, “Özellikle bölgede insanlar kalp ve damar gibi hastalıkları olduğu zaman sıkıntılar yaşıyor. Anjiyo ünitesi buraya en yakın  Hakkari ve Van'da var fakat yol çilesi çekilmiyor. Ondan dolayı büyük bir ihtiyaç. Biz acil olarak Yüksekova Devlet Hastanesine anjiyo ünitesinin kurulmasını istiyoruz” dedi.

Cahide Bor Önver de, anjiyo ünitesinin olmamasının çok ciddi bir problem olduğunu belirterek, “Yüksekova’da anjiyo ünitesi yok. 130 bin nüfusa sahip bir ilçeden bahsediyoruz. Maalesef buradan Van ve Hakkari illerine gönderiliyor. Devlet büyüklerimizin acilen bu konuya el atmalarını bekliyorum. Bir de Şemdinli ve Derecik’ten gelen hastayı düşünün, yol mesafesi daha fazla oluyor. Artık anjiyo ünitesinin Yüksekova’ya kurulmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sinan Tayak, ‘’Tüm Türkiye’de büyük yatırımlar olurken, ilçemizde anjiyo ünitesi olmaması, kalp ve damar cerrahisinin olmaması en büyük eksiğimizdir. Malum Yüksekova büyüyen gelişen bir ilçe, il olma yolunda giden bir ilçe. Bununla beraber Şemdinli, Derecik ve Esendere beldemizle beraber toplam 200 bin nüfusa sahip oluyor. Buradaki hastalar ister istemez Hakkari ve Van’a gönderiliyor. Bazen yolda kaybettiklerimiz oluyor. Artık yakınlarımızı yollarda kaybetmek istemiyoruz. En büyük talebimiz artık ilçemize kurulmasını istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

İslam Gürdal, ‘’Geçenlerde hastanemizde anjiyo ünitrsinin olmadığını öğrendim. Bu anjiyo ünitesi olursa sadece Yüksekova merkez değil, Şemdinli, Derecik ve Esendere’den gelen vatandaşlara da hizmet verecek. Biz de yetkililerde artık ilçemize kurulmasını istiyoruz’’ dedi.

Resul Ereli, ‘’Malum ilçemizde kalp krizi geçiren vatandaş burada değil hemen dışarıya sevk ediliyor. Onun yetkililerden acilen anjiyo ünitesi istiyoruz. Artık o yol mesafesinden kurtulalım’’ İfadelerini kullandı.

Rıdvan Altun, ‘’Burada yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri anjiyo ünitesinin Yüksekova’da olmaması. Ben bu durumu birkaç kez kendim yaşadım. Annem vefat etmişti ama öncesinde çok bu sıkıntıyı yaşadık. Genellikle Hakkari, Van’a ve diğer illere gönderiyorlar. Biz de en kısa sürede bu hizmetin memleketimize gelmesini istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

İhsan Atay, ‘’130 binlik bir nüfusumuz var fakat bu hizmet daha gelmedi ilçeye. Bize yakın ilçelerde gelen vatandaşlar da gelip direk Hakkari ve Van’a gönderiliyor. Artık bu sıkıntıdan kurtulmak için anjiyo ünitesinin kurulmasını talep ediyoruz’’ dedi.

Tahir Demir, ‘’İlçemiz bölgede büyük nüfusa sahip yerdir. Buda Hakkari’nin tam ortasında yer almaktadır. Anjiyo ünitesinin Yüksekova’da olmaması bizim için çok büyük bir eksikliktir.  Hakkari ve Van'da var fakat yol çilesi çekilmiyor. Artık anjiyo ünitesi ilçeye getirilsin’’ İfadelerini kullandı.

Nevzat Boz, ‘’Anjiyo ünitesi mutlaka bulundurması gerekiyor. En kısa sürede anjiyo ünitesinin  buraya kurulmasını istiyoruz’’ diye konuştu.

Fazıl Kurt, ‘’ Biz de artık ilçemize en kısa sürede anjiyo ünitesinin kurulmasını istiyoruz. Çünkü yol mesafesi zaten başlı başına bir sıkıntı. Onun için artık Yüksekova’ya bu hizmet getirilsin’’  ifadelerini kullandı.

Feyzi Özer, ‘’Evet Yüksekova 130 nüfusa sahip ama hala bu eksiklik yüzünden onca yoldan diğer illere götürülüyor. Bizde buradan yetkililere sesleniyoruz! Artık bu cihazın ilçeye kurulmasını talep ediyoruz’’  şeklinde konuştu.

Vahap Çoruh, ‘’130 binlik bir nüfusa sahip olan Yüksekova’da hala anjiyo ünitesi yok. Yetkililerden artık ilçemize anjiyo ünitesinin getirmesini istiyoruz’’ dedi.

Zafer Milas, ‘’Artık şarttır buraya anjiyo cihazının kurulması. Çünkü doğal olarak insanlar öyle bir sorunla karşılaştıklarında hemen en yakın şehirlere gönderiliyor. Bizde yetkililerden ilçemize cihazın kurulmasını istiyoruz’’  diye konuştu.

Editör: Erkan Çobanoğlu