ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ

Belediye Bahçesinde düzenlenen törende  Atatürk Anıt'ına çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, istiklal marşı okundu.

Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşan Türkçe Öğretmeni Zafer Evin, Kadim bir kent olan Yüksekova'nın tarihinin milattan önce  7 Binlere uzandığını söyledi.

Yüksekova'da sırasıyla Medler, Urartular, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğünü belirten Evin, "Yüksekova'nın eski adları Gever ve Dize'dir. Kanuni sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. İşgal edildiği sürece kadar halkın sükunet ve bir arada yaşadığı bir yer olmuştur. İşgali Yüksekovalılar hiçbir şekilde kabul etmeyerek yaşlısıyla genciyle tek yürek olup işgale karşı durmuştur. Direniş ruhu bireyden bireye kadından kadına yaşlıdan yaşlıya geçerek tekbir kuvvet haline geldi. Yüksekovalılar tüm olanaksızlığa rağmen gövdesini siper ederek kadim şehrinin düşman eline geçmesine engel olmuştur.5 mayıs 1918 yılında  Yüksekova'da direnişin meyvelerinin etkisini gösterdi ve düşman kuvvetleri yavaş yavaş geri çekildi." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından şiir okundu. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren folklor ekibi de gösteri sundu.

Tören'e Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Ömer Çimşit, Garnizon Komutan vekili Ertuğrul Esen, İlçe Emniyet müdürü Hasan Fatih Anamur, Siyasi Parti temsilcileri, Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri, ve Kurum amirleri katıldı.

Editör: Ferhat Yiğit