Coğrafik konum olarak hem tarıma hem de hayvancılığa elverişli olan ilçede Tarım ve Orman Bakanlığı bölgede tarımın ve hayvancılığın gelişmesi için desteklerini sürdürüyor.

Sağlanan tarımsal destekler ve projelerle  Yüksekova'da tarım ve hayvancılık artmaya başladı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de  ilçede tarımın ve hayvancılığın gelişmesi  için çalışmalarını çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Yüksekova Halkın Sesi'ne konuşan  Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, 2016 yılından bu yana  Yüksekova'da tarımsal alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının her yıl periyodik olarak tarımsal  ve hayvansal desteklemelerde bulunduğunu aktaran Yiğit, şunları kaydetti:

"Bu desteklemeler yem bitkileri, Çiğ süt, buzağı desteği, Küçükbaş hayvan desteği, anaç koyun ve keçi desteği  uzman eller projesi kapsamında yaptığımızı destekler var.

2022 yılında çiftçilerimize 59 milyon destek ödemesi yapıldı. 2023 yılı içerisinde aynı desteklemeler devam edecek. son iki yıl zarfında çiftçilerimize yönelik desteklerin 150 milyonu geçmesini bekliyoruz.Toplamda 4 BİN 40 çiftçimiz var tarımsal faaliyetler ile uğraşan  2 binin üzerinde de hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz var. Yüksekova şu anda tarım ve hayvancılıkta Hakkari bölgesinin lokomotifi durumunda.

Tarım ve Orman Bakanlığının her yıl yaptığı desteklerin dışında yerelde de  bakanlığımıza sunduğumuz destekler var. Geçen yıl 69 Bin domates fidesi dağıttık. 11 Bin karpuz fidesi dağıttık.Geçen hafta ayva ,kiraz,armut,ceviz,kayısı dahil olmak üzere toplamda 12 Bin meyve fidanı dağıttık. Uzman Eller projesi ile İlçedeki çiftçilere 9 milyon TL ödeme yapıldı. Hayvan varlığında ise 400 bine yakın küçükbaş hayvan varlığımız var. Büyükbaşta ise 20 Binin üzerinde  hayvan varlığımız var. 69 binin üzerinde arı kovanımız var. Yüksekova'da hem çiftçi sayısı hem de tarımsal faaliyetler artmaya başladı. Geçen yıl çiftçi kayıt sistemine kayıtlı (ÇKS) çiftçi sayısı 3 bin civarında iken bu yıl 4 Bin 40 olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Ulaş Güven