Viyan Orhan / Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Yıllardır dört gözle beklenen Doğalgaz çalışmaları ilçenin sınırları içerisinde devam ederken, bu kış yakılması beklenen doğal gaz vatandaşlar arasında sevinçle karşılandı. Van üzerinde Hakkari’ye verilen Doğalgaz, il merkezinde 2 senedir kullanıma girerken 2020 yılında Yüksekova için  yapılan ihaleyle Öz Van LTD.ŞTİ firması tarafından Yüksekova'da da  boru hattı çekilmeye başlandı.

37 kilometrelik hatta çalışma yürüten Öz Van LDT.ŞTİ, kaynak ve boru döşeme çalışmalarının bir bölümünü bitirdi. Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından yapılan şehir içi kazı çalışmalarında bulunan yüklenici firma Ak Mercanlar LTD.ŞTİ’nin ilçe merkezinin Esenyurt mahallesinde bulunan 1. Etaptaki TOKİ’lerde kazı, kaynak ve boru döşeme çalışmaları sonucu Eylül sonu Ekim'in başında  doğalgaz  verilmesi planlanıyor. 

BAŞKAN ÖZDEMİR ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir ve yönetimiyle beraber,doğalgaz çalışmalarının yürütüldüğü bölgede incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. 3 yıldır çalışmaların devam ettiği doğalgaz calışmaları hakında basın mensuplarına bilgi veren Özdemir DoğalgaZ

"YILLARDIR HEPİMİZ BU GÜNLERİ BEKLİYORDUK"

3 yıldır ihalesi yapılan doğalgazı calışmalarının geldiği aşama hakında bilgi veren Özdemir,
Ekim başlarında TOKİ’nin 1.Etaptaki vatandaşların doğalgazın kullanımına başlayacaklarını belirtti. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, ‘’Bugün odamızda BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Advan ve ekibini ağırladık. Burada herkesin gündemi doğalgaz olmuş durumda. Yüksekova’ya gelen doğalgaz yüksek basınçlı ilettim hattı. Bu iletim hattı toplam 37 kilometre de ve müdürden aldığım bilgileri sizlerle paylaşacağım. Bu 37 kilometrenin 12 kilometresi toprağın altına gömüldü. Yaklaşık 6 kilometre de döşenmesi için hazırdır. Mevcut ana firma Öz Van LTD.ŞTİ bir takım sıkıntılar yaşadı artan maliyetlerden dolayı. Bu firma Yüksekovalı bir firmayla iş ortaklığına girerek tekrar çalışmalara başlandı. Bizde şuan ön gördüğümüz ön tarih Eylül sonu ve Ekim başı Yüksekova doğalgaza kavuşacak. Bu yüksek iletim hattıyla beraber Hakkari’nin tamamını Ak Mercanlar gaz dağıtım merkezi üstlenmiştir. Onlarda birinci etapta çalışmalarını başlatmışlar. Bizde oda olarak bu çalışmaların takipçisi olacağız. Sürekli saha da olacağız. Bizde bu çalışmayla her konuda bilgiler alacağız. BOTAŞ’ta bu ihalenin bitimine kadar burada 7 kişilik bir ekip bıraktı zaten. Onlar sürekli saha da olacaklar. Bizlerde yıllardır bu günleri bekliyorduk’’ dedi.

DÖRT GÖZLE BEKLENEN DOĞALGAZ VATANDAŞLARI SEVİNDİRDİ
Doğalgazın gelmesine çok sevindiklerini belirten mahalle sakinlerinden Seyhan Yiğit, ‘’Biz bu bloklarda çalışıyoruz ve binalara bakıyoruz. Bu sene gelen kömür bizi çok kötü etkiledi. Biz burada 16 arkadaşla beraber kışın kazanlar yaktık ama yaktığımız kömürler acayip duman çıkartıyordu ve buda hava kirliliğine neden oluyordu. Şükür biz artık bundan kurtulacağız çünkü doğalgaz geldi. İnşallah bu kış 1.etaptaki herkes yakacak. Biz buna çok sevindik, herkes çok mutlu dört gözle bekliyor’’ İfadelerini kullandı.

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINI DIŞARDA İZLEDİLER
Doğalgaz çalışmalarına sevinen bazı vatandaşlar ise, ‘’Kömür fiyatları artık çok pahalı oluyor insanlar kömür dumanından da etkileniyordu. Kalorilerifeler dumanları çok etrafı kirletiyor. Doğalgaz hem ekonomik açısından, hemde çevre açısından iyi olacağını düşünüyoruz. Doğalgazın gelmesiyle çok mutlu olduk. Herkes istediği gibi yakar. Her ev istediği gibi ısınır. Etraf ve çevre temizlenecek bundan dolayı çok mutluyuz hayırlı ve uğurlu olsun’’ şeklinde konuştular.

Editör: Ferhat Yiğit