YÜKSEKOVA – Yüksekova Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki kilim dokuma kursu yoğun ilgi görüyor. Kursa katılan kadınlar, teknolojik gelişmeler ile kaybolmaya başlayan kilim dokuma kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Sosyal aktivitelerin az olduğu ilçede açılan kursta kadınlar hem güzel vakit geçiriyor hem de satışa çıkardıkları kilimler ile ev bütçesine katkıda bulunuyor.

I 1-24

Orman Mahallesi’nde bulunan ek binada usta öğreticilik yapan Sabahat Kurt, annesinin kilim dokuduğunu belirterek, “Annemin yanında kilimin kenarlarını yapıyordum. Kendimi bu konuda eğittim. Hakkari’de bir kilim atölyesinde 15 yıl çalıştım. Sonra buraya geldim. Burada da 3 yıldır çalışıyorum. Bu kilimleri de 20 yıl önce çeyizimden hazırladım. Ben kendim bakmadan da yapabiliyorum. Ama öğrenciler bakarak yapabiliyor” dedi.

I 2-16

Kursta hem öğrencileri eğittiklerini hem de ailelerine ek gelir kazanmaları için çaba gösterdiklerini kaydeden Usta Öğretici Sevda Salim, “Ayrıyeten hobi için gelenler var. Eskiye dair motifleri tekrar canlandırıyoruz, dokuyoruz. Hocamızın yaptığı kilim çok eski bir kilim. İnternette ve kitaplarda bulamadığımız motifleri burdan bakarak tekrar kilime ya da kemere yada çantaya işliyoruz. Kadınlarımızı tekrardan kilime alıştırmaya çalıştık. Geliyorlar, usta öğretici olmak istiyorlar. Evlerinde tekrar kilim yapmak istiyorlar. Kadınlar burayı seviyor, hoşlarına gidiyor. Ev işlerini bitirir bitirmez geliyorlar. Bu ürünleri sergi aracılığıyla sergiliyoruz. Sipariş alarak yada Halk Eğitim Müdürlüğü vasıtasıyla satıyoruz” şeklinde konuştu.

3 yıldır kurslara katıldığını söyleyen Vahide Kurt ise, “Bana çok iyi geliyor. Bu işlerden heves alabiliyorum. Bir şeyler öğrenmeyi çok istiyorum. Ailem de destek veriyor. Usta öğretici olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Muhabir: BİLAL TİNAR - ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ