Hakkari Barosu ve ÖHD Hakkari yaptığı açıklama ile kent merkezi ve ilçelerinde Barış Annelerinin de aralarında bulunduğu 23 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Hakkari Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda avukat katıldı.

Soruşturma ile ilgili gizlilik kararı alındığını ve şahısların avukatları ile görüştürülmediğini belirten Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, “Gözaltına alınan vatandaşların neredeyse  hepsi sabit ikametgah adresine sahip olup çağrı ile ifadeye gelebilecek durumda iken şafak operasyonu ile gözaltına alınmaları hukuka aykırıdır. Bu bağlamda gözaltına alınan çoğu yaşlı ve hasta olan vatandaşların bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Canan tarafından okunan açıklamanın tamamı şöyle:

“15.08.2023 tarihinde Hakkari ve ilçelerinde  sabah saatlerinde aralarında Barış Annelerinin de bulunduğu 23  kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturma kapsamında gizlilik kararı verilmiş ve daha gözaltı işlemlerine başlanmadan saatler önce avukat görüş yasağı kararı verilmiştir. Bu sabah saatlerinde avukat görüş yasağı süresi dolmasına rağmen birçok meslektaşımız müvekkilleri ile görüştürülmemiştir. Meslektaşlarımız öğlen saatlerinde görüşme sağlayabilmiş ve müvekkillerine hukuki destek sağlayabilmiştir. Dosya savcısı ve sulh ceza hakimliği ile görüşmek isteyen meslektaşlarımız ne dosyanın savcısı ile ne de sulh ceza hakimliği ile görüşebilmiştir. Meslektaşlarımız dosya kapsamında görüşmek amacıyla hiçbir muhatap bulamamıştır. Savcılık makamı bu konuda görevlerini yerine getirmeyerek, sorumluluktan kaçınmıştır. Ayrıca Hakkari Baro Başkanlığı olarak da ilgili soruşturma savcısı ile görüşme talebimize olumsuz yanıt verilmiştir. Avukatları yargı sisteminin bir parçası olarak görmeyip yargılama dışında tutan bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Avukatlar dosyanın tarafı değil savunmanın bizzat temsilcisidir. Yargının kurucu unsurlarından biridir. Hakkari'de alışkanlık haline getirilen  bu uygulama vatandaşın adil yargılanma hakkını ihlal etmektedir.

Bir suç ile itham edilen herkesin savunma hakkı vardır. Anayasa ve AİHS'de savunma hakkı düzenlenmektedir. Anayasaya göre “Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir” Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6/3 maddesine göre bir suç ile itham edilen herkes savunma hakkı bağlamında asgari haklara sahiptir. Bu asgari haklardan bazıları kendisine karşı yöneltilen suçlamanın niteliği ve sebebinden en kısa sürede, anladığı bir dilde ve ayrıntılı olarak haberdar edilmek; kendisini bizzat savunmak veya seçeceği bir müdafinin yardımından yararlanabilmektedir.  Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan bu hakkın herhangi bir nedenle sınırlandırılması  mümkün değildir."

Editör: Erkan Çobanoğlu