Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Hakkari genelinde açık iş oranı yüzde 9,2 olarak hesaplandı.

Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 100 ile Finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe olduğu görüldü.

İnsan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 41,6’lIk açık iş oranı ile Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri ve yüzde 30,8’lİk açık iş oranı ile Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü izledi.

İl genelinde açık işlerde en fazla talep yoğunluğu yaşanan  ilk beş meslek ise şu şekilde sıralandı: Model Makineci (Hazır Giyim), Özel Eğitim Öğretmeni ,Temizlik Görevlisi, Ön Muhasebeci, Aşçı meslekleri.

Hakkari İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre 5 Haziran ve 14 Temmuz 2023 itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde -9,3 olarak tahmin edildi. 

14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla istihdam artışının; imalat, inşaat ve eğitim sektörlerinde,İstihdam azalışının ise yüzde -79 en fazla Ulaştırma ve depolama sektöründe gerçekleşmesi beklenmektedir.

Sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 100 ile Finans ve sigorta faaliyetleri ve Gayrimenkul faaliyetleri, yüzde 13,5 ile İmalat yüzde 11,2 ile Eğitim sektörü olduğu tahmin ediliyor.

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ