Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi

Hakkari'de buzullarda zaman geçirirken şelaleye yakın bir noktada meydana gelen çökme nedeniyle Şırnaklı coğrafya öğretmeni Mehmet Aydın ile Adalet Bakanlığında memur olarak çalışan Hakime Koç, youtuber Gülay Avcu ve eşi Kemal Avcu buz kütlerin arasına düşmüştü. Düştükten iki saat sonra kurtulan Kemal Avcu ve eşi Gülay Avcu'nun tedavisi sürerken Mehmet Aydın ve Hakime Koç’un cenazesine 2 gün sonra ulaşıldı. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ortopedi Servisi'nden tedavi gören 29 yaşındaki youtuber Gülay Avcu yaklaşık iki saat kurtarılmayı beklediklerini ve yaşadıklarını hiçbir zaman unutamayacağını söyledi.

Avcu "Düştüğüm o an hiç aklımdan gitmiyor. Aşağı doğru sarsıldık, Kafilemizle gelen 4 kişi ile aynı yere düştük. Bir arkadaşımız bayılmıştı. Bir arkadaşımız da kar kütlesinin arasında sıkışmıştı. Eşim çok uğraştı, yardım etmeye çalıştı ama çıkaramadı. Eşim beni başka bir buz kütlesinin üzerine çıkardı. Yoksa beni bulamazlardı. Düştüğümüz yer çok derindi. Umudumu kesmiştim, Sonra eşimle helalleştik. Çünkü öleceğimizi düşündük. Eşime 'sen git kendini kurtar beni boşver' dedim. Çünkü kimse yoktu, Arkadaşlarımız yardım çağırmaya gitmişti. Eşim sürekli beni motive etmeye çalıştı. Çok soğuktu, elimi çantanın içerisine koyarak mecburen ısıtmaya çalışıyordum. Ellerimi hissetmemeye başlayınca da kendime vurmaya başladım. Hayatta kalmak için sürekli kendime vurmak zorundaydım. Tam bayılmak üzereyken ekipler beni kurtardı.  Belime ip bağladıktan sonra yukarıya çektiler ondan sonrasını hatırlamıyorum’’ dedi.

Farklı illerden 18 kişilik kafile ile Hakkâri’ye gezmek için geldiklerini söyleyen Kemal Avcu ise,  Şelale önünde fotoğraf çektikleri sırada buz kütlesinin kırıldığını ve 20 metre aşağı düştüklerini belirterek "Biz fotoğraf çektiğimiz sırada birden ne olduğunu anlayamadık. Durduğumuz yerin sağlam olduğunu düşünüyorduk. Ama altı oyulmuştu. Bir an kendimizi boşlukta gördük. Yaklaşık 20, 25 metre aşağı düştük. Düştüğümde kalçası kırık şekilde gördüm. Yukarıya çıkmaya çalıştım. Şelale üzerimize akıyordu. Eşimi biraz sürüklemek istedim. Güvenli bir noktaya taşıdım. Sonra tırmanarak yukarı çıktım. Elbise getirdim, ekipler geldikten sonra eşimle beraber oradan çıkarıldık.’’ ifadelerini kullandı.

Editör: Ferhat Yiğit