Hakkari Valiliği'nin organize ettiği İl Kültür Turizm, İl Özel İdaresi, Hakkari Üniversitesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü'nün de destek verdiği festivale Hakkari Valisi ve belediye başkan vekili Ali Çelik, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, kurum amirleri ve 5 bine yakın kişi katıldı. Festival alanında Mehmetçik'te yoğun güvenlik önlemi aldı.

203-11
Festivalin açılışı ellerinde meşale bulunan kayakçıların gösterisiyle yapıldı. Festivalde, trekking, kayak ve snowboard gösterisi, kar raftingi, kar simidi ve leğen kayma yarışması, yamaç paraşütü, kar voleybolu ve zirve tırmanışı gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde konuşan Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkari'nin doğal güzellikleri ve turizmine dikkat çekti.

204-11

Vali Çelik,  “Bulunduğumuz Merga Bütan Kayak tesisleri kar festivali amacıyla aman saflığı temizliğin beyezlığın kirlenmemenin dostluğun kardeşliğin şehri Hakkari’nin içimizde büyüttüğü sevginin belki ülkemize oradan da bütün dünyaya haykırmak için bir araya getirmiş olduğu etkinlik. Bizlerin hepimizin içinde taşıdığı bu bembeyaz tertemiz coğrafya, güzel coğrafya kış turizminin kış sporlarının merkezin olmasının hedefleyen bir etkinlikle beraberiz.  Etkinliğin temel amacı bu kar festivali 5 yıldır şehrimizde 2017’den beri bu tesislerin hem hemşerilerimizin kullanımında geçlerimizin spor aktiviteleri eğlenceleri kayak sporuyla ilgilenmeleri için bir vesile aynı zamanda şehrimizin tanıtımı turizmin gelişmesi içinde bir kaynak alan umarım sizlerin buraya gelen misafirlerimizin kayak sporuyla ilgilenen herkesin bu noktadaki bilinçlenmesi, tanıtımı bize katkısıyla, şehrimize katkısıyla Hakkari kış sporlarının dünyadaki merkezlerinden bir olma potansiyelini barındırıyor olacak.” Ben her kafamı kaldırdığımda belki de kış sporları acısında dünyanın en güzel yerindeymişim gibi hissi benim içimde uyanıyor belirten Ali Çelik, “Bu hissi herkesin tatması için Merga Bütan kayak merkezinin Hakkari’yi herkese anlatmamız tanıtmamız gerekiyor. Buradaki diğer bir özellikte Yüksekova’da yaklaşık bir ay önce Kuzey Disiplinli kayak koşu yarışmalarında 600 sporcu misafir ettik. Dün biten Alp disiplinli yarışmalarında 200’ün üzerindeki yerli, yabancı antrenör ve sporcuyu ilimizde Merga Bütan kayak merkezinde misafir ettik. Onların hepsinden aldığımız geri bildim buranın Türkiye’deki belki Avrupa’daki bir çok yerden daha güzel olduğunu kar kalitesinin kar kalınlığının bulunduğum mekanın  ve coğrafyanın güzelliği ambiyansının cidden çok kaliteli ve nitelikte olduğunu ifade ediyorlar.Sizlerin ve gençlerimizin bu anlamdaki destekleriyle umarım çok kısa bir sürede Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birisi burası olacak. Bundan hiçbir şüphemiz yok. Bu temizlik bu saflık bu iyi niyet bu sevgi umudu da barındırıyor. İnşallah Hakkari’nin Berçelan yaylasından Zap suyu kenarına kadar, Kaval şelalesinden Cilo buzulları ve Sat göllerine kadar her noktası adrenalinin ve macera tutkunlarının spor severlerin ve doğaseverlerin kayak ve yürüyüş bir çok temel alanda sporla ilgilenen odak noktası ve göz bebeği olacak' dedi.

201-22

202-14

106-13

Muhabir: VİYAN ORHAN-MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ