NEVZAT ALTER / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Tebriz, 4 gündür Uluslararası Turizm Fuarı ile 10. Ulusal El Sanatları Fuarı'na ev sahipliği yapıyor.

Tebriz Fuar Merkezi'nin farklı salonlarında 18-21 Ekim'de düzenlenen fuarlara birçok ülkeden temsilciler katılıyor.

Uluslararası Turizm Fuarı'nda Türk Hava Yollarının (THY) yanı sıra Van’da faaliyetlerini sürdüren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi 8 turizm şirketi ile Van Doğa Sporları Derneği de stant açtı.

Fuar boyunca hem Türk şirketlerine hem de Türkiye’ye turizm turları düzenleyen yerel firmalara gösterilen ilgi dikkati çekti.

Türsab Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, “Tebriz turizm ve sanatları fuarına bölgenin 15 seyahat acenteleri ve  doğa sporları derneklerinin aralarında bulunduğu birçok firma bölgemizi tanıtmak için katılım sağladık.  Beklediğimizin üstünde bir ilgi ile karşılaştık.  Otelcilerle, acentelerle iş görüşmelerini yaparak anlaşmalar yapıyoruz. 2024 sezonu için fuarlar bu bağlamda bizim için çok önemlidir. Bu görüşmeleri yapmak için 4 günlük tebriz fuarı için buradayız. Türk acenteleri olarak dönemsel İran’da düzenlenen tüm fuarlara katılım sağlıyoruz.

Şimdiye kadar İran’da 15 ila 20 arasında gerçekleşen fuarlara katılarak Van, Hakkari, Yüksekova ve Doğu Anadolu bölgemizin tarihi ve turistik yerlerini tanıtma fırsatını bulduk. İran pazarı bizim için çok önemlidir. İran’a yakın olan Yüksekova ,Hakkâri ve Ağrı gibi illerimizden hiçbir acente, otel, ve firma sahipleri bu fuarlara katılım sağlamamışlar. Oysa bir şehrin en iyi tanıtımını, turizmini böyle fuarlarda tanıtabilirsiniz. Bölgenin tüm acente sahiplerine aylar önce bu fuarla ilgili duyuru yapmıştık ancak Van’ın dışında hiçbir sınır ilimiz katılmadı. bu memleket için büyük bir eksikliktir” dedi.

İran pazarının Türkiye için önemine değinen Özgökçe şunları kaydetti:” Van her ay binlerce İranlı turist ağırlıyoruz. Bu da hem ilimiz Van için hem de ülkemiz için çok önemli bir gelir kaynağı oluyor. Şimdiye kadar İran’a 17 defa tanıtım infolarını gerçekleştirdik. Geçen aylarda İran’a Yüksekova, Hakkâri infolarını gerçekleştirdik. İran’dan Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Hakkâri’ye 111 acente sahibini getirdik.

Irak’tan ise 65 turizm seyahat acente sahiplerini getirmiştik  ama Tebriz’deki  turizm ve el sanatları fuarına Yüksekova ve Hakkâri’den kimsenin katılmaması beni çok üzdü. Yüksekova 5 yıldızlı oteller, lüks restoranlar, hava limanı ve büyük giyim mağazalarının olduğu bir ilçemiz ve İran’a sadece 30 km uzaklıkta ama hiçbir sektör temsilcisinin katılmaması bir eksikliktir. Biz burada Hakkâri, Yüksekova’yı da tanıtıyoruz. Bu fuarlar bölgemiz için çok önemlidir. Bunun için 11 yıldır büyük emek verdim. Şimdi de Van , Ağrı, Iğdır, Kars ve Erzurum bundan büyük gelir elde ediyor” ifadelerini kullandı.

Editör: ULAŞ GÜVEN