Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Gazi ve Berçelan Mahallelerinin yol sorununu Meclis gündemine taşıdı.  Bartın, söz konusu yol ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Bartın önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Hakkari’nin Gazi Mahallesi 1023. Sokakta yaşayan yurttaşların yol taleplerinin çözüme kavuşturulmadığı haberleri basına yansımıştır. Gazi Mahallede yaşayan vatandaşlar 2010 yılında beri başvurdukları fakat bir türlü çözülmeyen, girişi olup çıkışı olmayan yollarının açılması için yıllardır mücadele vermektedir. Kış mevsiminde birçok sorunla karşılaşan mahalle sakinleri uzun yıllardır hiçbir yetkiliye seslerini duyuramadıklarını, sokağın girişine engel evin sahibini ikna ettiklerini ancak yıkılması gereken hanenin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini, sokağın son noktaya geldiğini ve sokağın başında vatandaşa ait ev ve arsa olduğu için yolun açılamadığını aktarmışlardır. Mahallede bulunan 100 hanenin, söz konusu evin ve arsanın istimlak edilmesi halinde 1023 nolu girişi olan ve çıkışı olmayan yolun Gazi Mahallesi Kırk Kontular yolu ile bağlanması halinde ulaşım sorunu büyük oranda çözülecektir.  Mahalledeki ulaşım sorunu nedeniyle ambulans, itfaiye bölgeye girememektedir. Eğitim gören çocuklar ağır kış koşullarında patika yolları kullanarak okula gitmekte, mahalledeki engelli, yaşlı ve hasta yurttaşlar ise hastaneye ulaşmada sıkıntı yaşamaktadır.

Yine aynı şekilde Hakkari’nin Berçelan Mahallesi 118 Alay Altı Semti’nde de 1310. Sokağa giden yolda yıllar içinde yaşanan daralma ve bozulmalar nedeniyle yolu kullanan yurttaşlara zorluk yaşatmaktadır. Berçelan Mahallesinin ortasında bulunan, 55 yıl önce açılan ve çevresinde 30’a yakın hane bulunan yolun 70 metrelik kısmı yağışların da etkisi ile aşınarak daralmıştır. Sadece binek otomobil ve ticari taksilerin girebildiği bu sokağa olası bir deprem ya da yangında hiçbir araç giremeyecektir. Öte yandan çoğunlukla acil hastalar çağırdıkları ambulanslardan iki alt sokağa inerek faydalanabilmektedir. Kimi yerlerinde 2- 3 metrelik uçurumların bulunduğu yolda zaman zaman kazalar yaşanmakta, çoğu zaman okula giden öğrenciler ve çocuklar sokağın girişindeki merdivenlerden düşüp yaralanmaktadır. Karın etkili olduğu dönemlerde iş makineleri giremediği için dar olan yol kardan kapanmaktadır. Erzaklarını sırtlayarak evlerine getirmek zorunda kalan yurttaşlar yolun genişletilmemesi nedeniyle zorluk çekmektedir. Bölgeye duvar örülmesi için dilekçe veren, söz konusu sokağın arka tarafındaki alternatif yolun açılmasını isteyen yurttaşların sorunu yıllardır çözülmemiştir"

Milletvekili Bartın, cevaplaması istemiyle Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

1. Hakkari’nin Gazi Mahallesi 1023. Sokakta yaşayan yurttaşların yol sorunundan Bakanlığınız haberdar mıdır?

2. Gazi Mahallesi 1023. Sokakta yaşanan yol sorunun bugüne kadar çözülmemesinin gerekçesi nedir?

3. Gazi Mahallesi 1023. Sokakta yaşanan yol sorunu ne zaman çözülecektir? Bakanlığınızca sorunun giderilmesine ilişkin yürütülen çalışmalar nelerdir?

4. Hakkari’nin Berçelan Mahallesi 118 Alay Altı Semti’nde de 1310. Sokağa giden yolda yıllar içinde yaşanan daralma ve bozulmalar nedeniyle yolu kullanan yurttaşların yaşadığı zorluklardan Bakanlığınız haberdar mıdır?

5. Berçelan Mahallesinin ortasında bulunan ve çevresinde 30’a yakın hane bulunan yola ilişkin genişletme çalışması ve istinat duvarı bugüne kadar neden yapılmamıştır?

6. Bölgeye duvar örülmesi, yolun genişletilmesi veya söz konusu bölgeye alternatif yolların açılmasına ilişkin bir girişiminiz olacak mıdır?

Muhabir: VİYAN ORHAN