Türkiye’de pazar günü yapılacak seçimlere ilişkin Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 'ülkenin geleceğine Türk halkının karar vereceğini' söyledi.

VOA Türkçe'den Dilge Timoçin'in aktardığına göre John Kirby’ye basın mensuplarıyla düzenlediği toplantıda, Türkiye’deki seçimlerin adil ve özgür olup olmayacağı konusunda, “Bazıları Erdoğan'ın otokratik eğilimleri olduğunu ve muhalefetin adayının Türkiye için daha demokratik bir gelecek sunmaya çalıştığını söylüyor. Seçimler yaklaşırken bu konuda endişeleriniz var mı?’’ sorusu yöneltildi.
 

Kirby, “Türkiye'nin gurur verici demokratik kurumları var ve geleceklerine karar vermeyi Türk halkına bırakacağız. Açıkçası seçimler ve adayların kendileri hakkında yorumlara kesinlikle girmiyoruz. Buna Türk halkı karar verecektir. Türkiye'de hepimizin takdir ettiği bir demokrasi geleneği var’’ yanıtını verdi.

Türk halkının kendi kararlarını verme ve bu kararlarını ifade etmelerine saygı göstereceklerini kaydeden John Kirby, “Daha önce de söylediğimiz gibi, orada (Türkiye’de) ve dünyanın her yerinde demokrasilerde elbette özgür ve adil seçimler görmek istiyoruz. Türk halkı sandığa giderken kararını kendisi verecektir. Bu konuda en uygun yaklaşım budur’’ dedi.

BAKANLIK 'İLİŞKİLERİ ETKİLEMEZ' DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geçen hafta yapılan açıklamada, Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerden çıkacak sonucun ikili ilişkileri etkilemeyeceği kaydedilmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “Türk halkı tarafından hangi hükümet seçilirse seçilsin birlikte çalışmaya devam edeceğiz ve bu ilişkileri derinleştirmeye, bir dizi işbirliği alanı ve ortak öncelikler üzerinde çalışmayı sürdüreceğiz’’ demişti.

ABD’nin genel bir ilke olarak seçimlerde taraf tutmadığını belirten Patel, “Tek umudumuz demokratik bir sürece dayanan özgür ve adil bir seçim görmektir’’ ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Ferhat Yiğit