Beyaz Işık Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde görevli Uzman Diş Hekimi Diyar Çobanoğlu,  ağız bakımının bebekliğin  6’ncı ayından başlayıp devam eden bir süreç olduğunu söyledi.

Ağız bakımının küçük yaşlarda tülbent yardımıyla yapıldığını belirten Çobanoğlu  "İlerleyen yaşlarda diş fırçası , diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız çalkalama suyu ile yapılır. Diş hekimleri olarak vatandaşlarımızın günde iki defa dişlerini fırçalamalarını öneririz. Sabah kahvaltıdan sonra akşam uyumadan önce. Diş fırçalama da diş fırçası ve macununa dikkat etmek gerekir.

Diş fırçasının sapı başı düz bir şekilde kılları eşit uzunlukta ve orta sertlikte bir diş fırçası tavsiye ederiz. Dişlerinizi   florür içerikli bir diş macunuyla fırçalamanızı öneririz.Bu da diş sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.

Zxzxv

Dişler modifiye bass tekniği ile fırçalanmalıdır.Diş fırçası diş etiyle diş seviyesine bırakılıp hafif sallayıp  ağız içerisine süpürüntü şeklinde fırçalanmalıdır. Alt çene için aşağıdan yukarı, üst çene için de yukarıdan aşağı doğru. Bu şekilde hem mikrobiyal artıkları ağız içerisine süpürürsünüz. Hem de diş etlerinizin altına mikrobiyal artıklar inmemiş olur. Bu şekilde fırçalamanız yeterli olacaktır. Bunun haricinde diş ipleri ve ara yüz fırçaları da kullanabilirsiniz. Ağız çalkalama suları da tavsiye ederiz."

Diş Hekimi Ufuk Canan ise , Diş hekimleri olarak en sık karşılaştıkları sorunlardan birinin çürük olduğunu belirtti.

Hastalarının genel de ağrı semptomlarıyla geldiğini aktaran Canan, "Mine yüzeyinde oluşan çürük işlemlerinde  hastalara genelde dolgu tedavisi yapıyoruz. Çürüğün daha fazla ilerlediği durumlarda ve sinire etki etmiş durumlarda ise kanal tedavisi uyguluyoruz.

Bcxvbsdfg

Hastalarımıza iki ayrı restorasyon uyguluyoruz.Sabit ve hareketli restorasyonlar. Sabit restorasyonlarda diş çekimini takiben implant tedavisi yapılabilir.Bu külfetli bir tedavi süreci olduğu için bazı hastalarımız bunu karşılayamaya biliyor.Böyle durumda biz kaplama dediğimiz iki dişi traşlayıp köprü şeklinde bir işlem yapıyoruz.

Ağız da diş eksikliğinde ise halk arasında kaplama dediğimiz işlemi uyguluyoruz. Bazı hastalarımızda kaplamaya bağlı olarak gevşeme durumu meydana gelebiliyor.Bu tür durumlarda yine implanta başvuruyoruz. Bu şekilde hastaya eski gülüşünü kazandırmış oluyoruz.

Yanlış D-fırçalama alışkanlıklarına bağlı olarak diş taşları oluşuyor.Bu diş taşların muhakkak alınması gerekiyor . Yoksa ilerde çok ciddi diş eti çekilmeleri ve kemik kaybına neden olur. O yüzden 6 ayda bir kontrolünün yapılması gerekiyor.

Çürüyen dişi hemen çektirmememiz lazım. Çünkü tedavi edilebilir. Çekilmesine gerek yoktur. Çürüklerin daha fazla ilerlememesi adına kontrollerin muhakkak yapılması gerekiyor" dedi.

Cdsfwe

Xzftger

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ