YÜKSEKOVA-Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde esnaflık yapan vatandaşların hikâyelerini her hafta sizler için “Bizden Hikâyeler” başlığı altında yayımlamaya devam ediyoruz.
İlçenin Esendere yolu üzerinde bulunan sanayi sitesindeki ‘Osmanoğlu Demir Doğrama Atölyesinde’ usta olan Naif Pala’nın hikâyesini sizler için derledik.

Dedesinin ve babasının da bu mesleği yaptığını söyleyen Pala, mesleğinin artık yok olma noktasına geldiğini, gelecekte sıcak demir ustasının zor bulunacağını söylüyor. 

A2-18
Yüksekova’da çocukluğunda babasından öğrendiği mesleğini yaklaşık yarım asırdır sürdüren Pala, her sabah atölyesinin yolunu tutuyor.
İş yerindeki körüklü ocağında babasından kalma demirciliği sürdüren 50 yaşındaki Pala, 38 yıldır korkuluk, perforje kapı, çelik çatı, otomatik kepenk ve panjur gibi aletleri üretiyor.

“5 ÇOCUĞUMU BU İŞ SAYESİNDE OKUTUYORUM”
Evli ve 5 çocuk babası olan Pala, Yüksekova halkının çok güzel bir halk olduğunu söyleyerek,  "Milletimiz için hizmet ediyoruz. Burada kapı, pencere yapıyoruz. milletimize ve kendimize hizmet ediyoruz. İşimiz biraz ağır. Kulağa ve göze zarar veriyor. Ama yine de bir işimiz olduğu için şükür ediyoruz. Geçimimizi bu işi yaparak sağlıyoruz. 5 çocuğumu bu iş sayesinde okutuyorum" dedi.

A1-23
“İŞİMİZ BİR SANATTIR”
Ailesinin bu işi ilk olarak sanayide çalışan Baş Usta Faruk Aydın’dan öğrendiklerini belirten Pala, “ İşimiz bir sanattır. Kapı pencere yaptığımızda da mutlaka biraz sanatla da harmanlıyoruz. Burası sanat noktasında tam olarak gelişmedi. Bunun en önemli nedeni ekonomidir. Yeteri kadar atölyemizde makine olmadığı için çoğu şeyi yapamıyoruz" diye konuştu.
Son olarak alım gücünün geçen seneye göre düştüğünü ifade eden Pala, bu sene çok iş yapamadıklarını söyledi.

A3-9

KAYNAK: YÜKSEKOVA HALKIN SESİMUHABİR: VİYAN ORHAN - FERHAT YİĞİT