ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ilçe halkının da faydalandığı önemli bir kurum olma özelliği taşıyor.

Bu güne kadar 10 bin öğrencinin mezun olduğu  kurumda öğrencilerin çoğu burada öğrendikleri sanatla çeşitli iş yerlerine yerleşip meslek sahibi oldu.


34 alan ve 184 dal bulunan  Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünde( MESEM) ilçenin şartlarına göre dal açılabiliyor.
Bilişim Teknolojileri, Tarım ve Hayvancılık, Elektrik ve Elektronik,  İnşaat Teknolojisi, Kuyumculuk, Matbaa, Metal Mobilya, Motorlu Araçlar, Tesisat gibi alanlarda işletmelere öğrenci veriliyor.


Öğrencilere uygulanan denklik pogramında:  Halk Eğitim Merkezlerinden kurs alanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) 3. ve 4. Seviye belge alanlar, BAĞKUR ve Sigorta girişi yaparak belli bir süre hizmeti olanlar  başvuru yaptıkları taktirde onlar kalfalık ve ustalık sınavlarına alınıyor. Başarılı olmaları halinde belgeleri veriliyor.


Diploma Telafi Programında : MESEM’den kalfalık ve ustalık belgesi alan lise mezunu istemesi halinde bu programa kaydını yaparak meslek lisesi diplomasını almasına yardımcı olunuyor.

Ustalık Telafi Programında : Kalfalık belgesi olan vatandaşların kuruma başvuru yapması halinde bu programa alıp bir işletmeye kaydını yaparak 6-7 ay içerisinde mezun edip ustalık ve usta öğreticilik belgesini almasına yardımcı olunuyor. Ayrıca öğrenci bu eğitim süresince devlet desteğinden de faydalanabilmekte. Her ay asgari ücretin yarısını almaktadır. 


Usta Öğreticilik Programında ise : Ustalık belgesine sahip olan vatandaşların başvuru yaptığında bu programa alarak kısa süreli bir kursa alııyor. Kurs sonunda öğrenciye usta öğreticilik sınavı açılıyor. Ahmedi Hanı Ortaokulu bünyesinde bulunan e- sınav merkezinde yapılan sınav sonunda başarılı olan  öğrencilere belgeleri bir hafta içerisinde veriliyor. Bu belge sayesinde usta öğretici hem kurs açabiliyor hem de mesleğine göre bir işletmede usta öğretici olup öğrencileri yetiştirebiliyor.

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Necip Balin yaptığı açıklamada, Mesleki Eğitim Merkezi’nin ilçede 2009 yılından bu yana hizmet verdiğini söyledi.
Programın Ortaokul öğrencilerine yönelik olduğunu belirten Balin şöyle konuştu:

B"u programın temel amacı ortaokulu bitirmiş ve liseye devam edemeyen ve herhangi bir nedenden dolayı terk etmiş öğrencileri tekrar geri kazanmak.

Öğrencilerin yeteneklerine ve isteklerine göre bir işletmeye kaydını yaparak hem bir meslek edinmelerini sağlamak hem de dört yıllık bir eğitimden sonra meslek lisesi mezunu yaparak lise diplomasını almalarını sağlamak. Bu öğrenciler eğitim süresince devlet desteğinden faydalanıyor. 9-10-11. Sınıflarda asgari ücretin 3’te birini 12.sınıfta ise asgari ücretin yarısını alıyor. Eğitimlerini tamamladıklarında Ustalık ve Kalfalık belgesini de alabiliyorlar.


Öğrencilerin Denklik, Diploma telafi, Ustalık Telafi ve Usta Öğreticilik programlarında faydalandıklarını anlatan Balin şöyle devam etti.
"Bu programlarımızla vatandaşlarımızın işsizlik sorunlarını elimizden geldiğince gidermeye çalışıyoruz.
Her koşulda halkımızla dayanışma içerisindeyiz. Yüksekova’da bulunan kurumlarımıza yardımcı oluyoruz. Usta öğretici ve öğrencilerimizle beraber eksiklikleri bulunan bazı okulların onarım işlerini de yaptık. Doğal afetlere de hazırlıklı olan kurumumuz ülkede yaşanan yıkıcı depremlerde 50 kişilik  tecrübeli usta öğreticimizi  tam teçhizatlı bir şekilde deprem bölgesine gönderdik. Ayrıca işletme sahipleri tarafından hazırlanan yardım paketlerini deprem bölgesine ulaştırdık. Yine ilçemize yerleşen depremzede ailelere ulaşarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık.
Mesleki eğitim merkezi müdürlüğü olarak elimizden geldiğince halkımızın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Kurumumuzun işlevselliğini artırmada emeği geçen herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Editör: Erkan Çobanoğlu