Her yıl olduğu gibi bu yılda bakanlık tarafından düzenlenen  hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketlerinin denetlenmesi ile ilgili 2024 yılı genelgesi yayınlandı. Bu çerçevede programa alınan salgın hayvan hastalıklarına karşı başta şap hastalığı olmak üzere sığırlarda ve koyun-keçilerde brusella, şarbon, kuduz, koyun-keçi çiçeği ve koyun-keçi ve basına karşı aşılama çalışmaları planlandı.

Planlamaya göre Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimler tarafından  haftaya köylere gidilerek  büyükbaş hayvanların 3 dönem şap aşılarına başlanılacak.

“YAZ VE SONBAHAR DÖNEMİNİN ŞAP AŞILAMASINI TAMAMLAYACAĞIZ”

İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim Emre Torun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 “Bu sene bakanlığımızın paylaştığı aşılama takvimine göre büyükbaşta 3 dönem şap aşılama takvimimiz mevcuttur. Yine büyükbaşta bir kereye mahsus olmak üzere çiçek aşılamamız olacaktır. Bir dahaki hafta ise şap ve çiçek aşılamamıza başlayacağız. Böylelikle yaz ve sonbahar döneminin şap aşılamasını tamamlayacağız. Daha sonra küçükbaş hayvanları için çiçek aşısı programımız var. Bakanlığımızın belirlediği şekilde yeni doğan kuzularda küpe takıldığı esnada aşılama yapılacaktır” dedi.

“BRUSELLA VE ÇİÇEK AŞILARINI YAPMASI GEREKİYOR”

Sınır bölgesinde olması nedeniyle hayvanlarda brusella ve çiçek hastalığının görüldüğünü belirten Torun, “Bu hastalıklardan korunmak için vatandaşlarımız sonbaharın koç katılımına brusella ve çiçek aşılarını  yapması gerekiyor. Yoksa hayvanlarını bu sebepten dolayı kaybedebilir. Buda ticari kayba neden olacaktır. Ayrıca yaz ve kış dönemi geçişlerinde yani bahar dönemlerinde yem değişikliği aşısı yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

A1-39

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ