İlçenin Esenyurt (Bajerge) Mahallesinde yer alan TOKİ konutlarının aidat fiyatları, son bir yılda 2 zam gördü. 2023 yılında 250 lira olan aidat ücreti temmuz ayında yüzde yüz zamlanarak 500 liraya yükseltilmişti. Son olarak Yeni yılın ilk haftasında maliyetlerdeki artışı gerekçe gösteren site yönetimi aidat ücretlerine yüzde 48 oranında zam yaptı. Site sakinleri yapılan zammı fazla bularak duruma tepki gösterdi. 

Van Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özar aidat ücretlerine gelen zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Maanş

Özar, Aidat artışlarıyla ilgili son zamanlarda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydederek yapılan zammın asgari ücrete gelen zamdan kaynaklı olduğunu söyledi.

Özar konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Önce bir noktaya değinmek gerekiyor. Aslında aidat oranlarını yöneticiler belirlemezler. Aidat oranlarını 634 sayılı kat mülkiyeti yönetim planları belirler. Yöneticilerimizin burada rolü mevcut rakamları alıp sadece bir tabloya yerleştirmektir.  Malumunuz ocak ayında aralık ayının sonunda asgari ücrete yüzde 49 oranında bir zam yapıldı.

Takdir edersinizki, personel maliyetlerinin artması direk olarak aidatlara da minimum aynı oranda artış sağlar. Yapılan işletme projelerinin yüzde 75’lik kısım personel giderleridir. Geriye kalan yüzde 25’lik kısmı ise diğer giderlerdir. Personel maaşlarına yüzde 49 oranında zam yapılması  aidat fiyatlarında direkt artış gösteriyor. Biz burada çalıştırdığımız personel kardeşlerimize asgari ücretin altında bir ödeme yapamıyoruz. Dolayısıyla personel sayılarımız da yüksek olunca hizmetin aksamaması adına aidatlar yükseliyor”

“YAPILAN ZAM PİYASA DEĞERİNİN ALTINDA”

Reel bir işletme bütçesine göre aidatların 1000 -1200 TL civarı olması gerektiği halde aidatların 690 TL yaptıklarını belirten Özar, “Biz Yüksekova halkımızın gelir düzeyini düşünerek halkımızı zorlamaması adına zaten bunu minimum düzeye indirdik ve 470 TL olan aidatları 690 TL civarına yükseldik. Yani sadece personel maliyetleri yüzde 50 oranında aylıklara yansıdı takdir edersiniz ki asgari ücret artınca bizim diğer maliyetlerimizi de mutlaka bir artış olacaktır.

Elektrik çoğunlukla bir hizmet üzerine olduğu için elektrik tedarik eden firmalar da personel çalıştırdığı için elektriğe zam olacaktır. İnşaat firması da çalışan personele maaşı artınca tedarik etmiş olduğunuz malzemelerin fiyatları bir artış olacaktır. Fakat biz bu piyasadaki artıştan ziyade arsa payı oranındaki giderlerimizde hiç artış yapmadan sadece asgari ücret komisyonunun belirlemiş olduğu tutarı biz aidata yansıtıp sadece yüzde 45’lik bir artış yaptık.

Yüksekova halkımızın gelir düzeyinin düşük olduğunu, kiraların bile bin civarı olduğu zikrediliyor, bunun farkındayız. Ancak hizmetin sürekliliği açısından personel istihdam edip bunlara minimum olan asgari ücrete ödemekle yükümlüyüz. Personellerimiz bugün kış dönemi sabah beşte kalkıyorlar.

Gece saat 23.00'a kadar kazanlarla uğraşıyorlar, yakınlarını yapıyorlar, temizliklerini yapıyorlar. Bizim bu aidatları düşürebilmemizin tek bir yolu var. İşletme bütçesindeki yüzde 75’e tekabül eden personel liderliğini düşürmektir. Bunun yolu da personel azaltmaktır. Bura personel azatlımı yapılması halinde hizmet sekteye uğrayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: VİYAN ORHAN- ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ