YÜKSEKOVA – Yüksekova ilçesinde mülk sahiplerinin dükkanlara yönelik kira artışı, esnafların tepkisine neden oldu. Kira oranının yüksek olduğunu belirten esnaflar, söz konusu rakamların kendilerini zorladığını belirterek kepenk kapatma riski ile karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Yüksekova’da 30 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Senar Ören isimli vatandaş, “Son zamanlardaki yüksek kira artışlarından dert yakınıyoruz. Bazı dükkânlarda yüzde 200, bazılarında yüzde 300 artış söz konusu. Mülk sahiplerinden bir ricam var; zam oranı enflasyon oranlarını geçmesin, biz de ödeyebilelim. Dükkanımızı eksi ile açıyoruz, eksi ile kapatıyoruz. Bizim de bir dayanma gücümüz var. Bu artışlar neye göre yapılıyor? Devletin belirlemiş olduğu oranlar var. Bunun üzerinde yapılan kira artışları sonrası anayasal haklarımızı korumak için devlete müracaat edeceğiz” dedi.

I 1-23

Dükkanların çalışmadığını kaydeden Ören, “Dükkanların kendi borçları var. Çek ve senetleri var. Bekara karı boşamak kolay. Dükkanlar için de durum budur. Hiçbirimiz dükkanları boşaltamayız. Biz hakkımızı arayacağız. Artık yarın bunlara ceza mı gelir bizi ilgilendirmez. Tekrar ricada bulunuyorum, gelin uzlaşın. Bana 35 bin kira ödeyeceksin diyorlar. 35 bini bu dükkan kurtarmaz. Günde 3-4 ayakkabı çare değil. Mülk sahiplerinin böyle bir hakkı yok. Benim de bakmak zorunda olduğum ailem var. Sesimizin duyulmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

I 2-15

Yıllar önce Yüksekova’da esnaflık yaptığını ancak yüksek kira fiyatları yüzünden kepenk indirmek zorunda kaldığını belirten Mehmet Şerif Baltacı, “Gönül isterdi ki bugün bu röportajı kendi iş yerimde yapayım. Ama maalesef yıllar önce işimi kaybettim. Bugün memleketime dönmüşüm, kiralık iş yeri bulamıyorum. Bulduğum dükkanların da kiraları çok yüksek. Ne yapacağımız bilmiyoruz. Bir an önce devletimizin buna el atması lazım. Hayat pahalılığı var, hayat şartları çok zor. Bizim de çoluk çocuğumuz var. Mülk sahiplerinin de yardımcı olmaları lazım” şeklinde konuştu.

I 3-9

2009’dan beri baharat sektöründe olduğunu vurgulayan Mustafa Kaplan ise, “Şuanda kiralar yüzde 100 oranında artmış durumda. Bu da bizi bayağı etkiledi. Kiralarımızı ödemeyecek durumdayız. Yüksekova’da işler bayağı durgun. Kira konusunda bize biraz yardımcı olsunlar. Dükkanımızı kapatmak zorunda kalırız. Vergilerimizi, giderlerimizi ödeyemiyoruz. İş düşmüş durumda, para yok” sözlerini sarf etti.

Muhabir: ULAŞ GÜVEN - BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ