VİYAN ORHAN /YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde son aylarda 7’si ölümle sonuçlanan 20 intihar girişimi yaşandı.

4 Haziran’da evine yakın mesafede bulunan ağırda kendini asan 19 yaşındaki Ensar Töre’nin canına kıymasına ilişkin tartışmalar soğumadan, yeni intihar haberleri geldi.

Son olarak ilçeye bağlı Bağlar (Nehri) Köyünde 2 çocuk annesi 25 yaşındaki Şilan Atis’in yaşamına son verdi.

Artan intihar haberleri üzerine ilçenin tanınmış simaları intiharların araştırılmasını ve çözüm bulunmasını isterken ailelerin  de konuya daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtiler.

“İlçede gençlerin yararlanabileceği rehabilitasyon merkezi olmalı”

Toplumun konuyla ilgili daha duyarlı olması gerektiğini aktaran Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, özellikle ailelere çok işin düştüğünü belirtti. Tekin, “İntihar edenlerin yaş ortamlarının 17 ila 25 arasında olması bizi daha da çok üzüyor. İntihara en büyük eğilim nedeni gençlerimiz kendilerini yalnız hissetmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Toplum bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Ailelere de çok iş düşüyor. Çocuklarının bir sıkıntısı olduğunda aileler onları uzmanlara yönlendirmelidir.  Fakat ilçede bir rehabilitasyon merkezi yok. Gençlerimizin ve ailelerimizin yararlanabileceği bir rehabilitasyon merkezinin ilçede açılması gerekir. Gençlerimize sahip çıkmalıyız. Onlar yalnız değildir” dedi.

Konuyla ilgili araştırmalarda bulunmak için ilçeye gelen Hakkari İHD başkanı Sibel Çapraz, “Son zamanlarda artan intihar haberleri bizi de derinden üzmektedir. Bu anlamda dernek olarak bir komisyon kurup, bunların nedenlerini araştırmak üzere bir çalışmamız başlamış durumda. İleri ki süreçte konuyla ilgili detaylı bir gözlem raporu hazırlayıp kamuoyuna sunacağız” şeklinde konuştu.

“Gerekli kurumlar sahaya inmeli”

İlçede 20 yıldır Esnaflık yapan Heci Şerif Çiftçi ise, bölgede bulunan STK’ların ve kurumların sahaya inmelerini ve konuyu detaylı olarak araştırılmasını istedi.  

Artan intihalardan endişe duyduklarını ifade eden bir başka esnaf  Babir Bala’da konunun detaylı araştırılmasını ayrıca  STK’ların ve devlet yetkililerinin ailelere ve gençlere gerekli psikolojik desteğin verilmesi gerektiğini ifade etti.

"Bizler her koşulda vatandaşlarımızın yanındayız"

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan  Ak Parti ilçe başkanı Salih İnan ise, “Tabi son aylarda ilçemizde meydana gelen intihar vakaları hepimizi derinden üzmektedir. Öncelikle ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Hiç bir insanımızın Yüce Rabbimizin kendisine emanet ettiği canına kıymasına gönlümüz asla razı değildir. Bizler Müslümanız ve bu canın Rabbimizin bize emanet ettiğini biliyoruz. İlçemizde ilgili kurumlarımız bu intihar vakalarını titizlikle incelemekte nedenlerini araştırmaktadır. Bizler her koşulda vatandaşlarımızın yanındayız ne tür talepleri istekleri olursa yardımcı olmaya hazırız. Tek temennimiz bunların son olmasıdır. Ve bir daha bu vakaların ilçemizde olmamasıdır” ifadelerine yer verildi.

Editör: Erkan Çobanoğlu