Hakkari, gelişmişlik düzeyi 81 ilde 78'inci sırada yer alıyor. İşsizlik ve yoksulluk sorunları kıskacındaki Hakkari ve ilçeleri sağlık, hizmetlerinden de yeterince faydalanamıyor.

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi 120 bin nüfusu ve Şemdinli ile Esendere beldesinde gelen hastalara hizmet veren Yüksekova Devlet Hastanesinde  hekimlerin az olmasına ve hastanedeki cihazların yetersizliğine vatandaşların sık sık tepkisine neden oluyor.

Vatandaşlar sosyal medya hesaplarından hastanenin birçok eksiklerinin olduğunu ve hizmette yetersiz kaldığını savunarak, "Hastaneye randevu bulmak için günlerce bekliyoruz. Hatta randevu almak bazen çileye dönüşüyor. Ayrıca Anjiyo ünitesi Efor Cihazı gibi önemli cihazlarda yok" paylaşımlarında bullundular.  

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız  Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Op.Dr.Ahmet Koç yazılı bir açıklama yaptı.

Koç, Hakkari ve Yüksekova'da ulaşımda yaşanan sıkıntılar ve bu bölgede üçüncü basamak bir hastanenin bulunmaması nedeniyle hasta mağduriyetleri çok sık yaşandığını belirtti. 

“BİR ÇOK HASTADA ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLEMİYOR”

Bölgede bulunan birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşları ancak belli hastalıklara ve acil durumlara müdahale etme şeklinde çalışmalar yapıldığını aktaran Koç, “Burada görevli hekimler yoğun bir iş yükü altında bulunmaları bölgenin de en yakın olan Van'a olan uzaklığının 3 saati bulması nedeniyle gerek acil müdahale edilmesi gereken hastalar gerekse üst uzmanlık gerektiren branşlardaki sıkıntılar nedeniyle hastalar Hakkari Yüksekova ve Van arasında ambulanslarla veya kendi olanaklarıyla taşınmak zorunda kalıyorlar. bu da bir çok hastada zamanında müdahale edilmeyi engellemektedir. Kış aylarının gelmesiyle beraber sevk edilmesi gereken hastaların ulaşımı daha da sıkıntıya giriyor. Hastaların sağlık hizmetine erişimi zorlu hale geliyor" ifade etti.

“EKSİKLİKLER ÇOĞU ZAMAN GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER İLE KAPATILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

Koç açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sağlık ve ulaşımdaki bu sıkıntılar birçok hastanın yollarda kaybedilmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda bu bölgede çalışan doktorlar da büyük sıkıntılar çekmektedir. O bölgedeki eksiklikler çoğu zaman geçici görevlendirmeler ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Mecburi hizmetini dolduran doktorların çoğunun süresi dolmasına rağmen bölgeden ayrılmaları idareciler tarafından engellendiğini tabip odamıza gelen şikayetlerden anlıyoruz. Bu nedenle yetkililerin bu bölgede sağlık alanında halkın sağlığa ulaşımı açısından daha kalıcı yatırımları arttırmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: VİYAN ORHAN - FERHAT YİĞİT / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ