Tarih: 9 Aralık 2023

Saat: 17.30 civarı

Yer: Yüksekova, Nişan Avm arkası Kuruköy güzergahı otobüs durağı

Hava Durumu: Yağmurlu ve 0°

Moral Durumu: Sıfırın altında

Cumartesi gününün bu son saatlerinde insanlar işlerinden çıkmış evlerine bir an önce gitme telaşındaydılar. Amed İş Merkezi’nin önündeki kavşak her zamanki gibi çok yoğundu. Birbirine yol vermeyen arabaların sabırsız ve kuralsız hareketleri, hafif yağmur eşliğinde çok romantik bir Yüksekova akşamı manzarası sunuyordu izleyenlerin meraklı nazarlarına.

Şehrin en işlek caddesine çekilmiş çok uzun kamyon dorselerinde  satılmaya çalışılan bir kısmı çürük, üçte biri toprak dolu, (ucuz fiyatlı!) patates çuvalları... Yağan yağmura aldırış etmeden kaldırımı işgal eden yığınla sağlıklı ve temiz dükkan eşyası...

Hepsinden kurtulup Nişan Avm’nin olduğu köşeye doğru dönerken gözlerimize takılan bir şehir manzarası...

Kuruköy yol güzergahı için köşeye bırakılmış belediye otobüsü durağının saçağı 30 civarında otobüs bekleyen insanın sadece birkaçını yağmurdan koruyabiliyordu. İnsanlar özellikle belediye otobüsünü beklemek için bu durağa sığınmışlardı.

Tam Bilet: 2 TL

Öğrenci Bileti: 1 TL

65 Yaş Üzeri Bileti: Öyle bir tarife yok

Tam bu esnada biraz ötedeki minibüs durağından mavi renkli bir minibüs gelerek kalabalığın önünde durdu. İçinde iki yolcu vardı.

Tam Bilet: 9 TL

Öğrenci Bileti: 7 TL

65 Yaş Üzeri Bileti: Tarifeye alınması hiç düşünülmüyor.

Pardon! Bu ilk zammın tarifesiydi. Ansızın yapılan zammın ilk gününün sabahında geçerliydi bu tarife. Tepkiler sonrası -belki de önceden düşünülmüş bir kararla- öğleden sonra 1 TL indirim yapılmak zorunda kalınmıştı.

Tam Bilet: 8 TL

Öğrenci Bileti: 5TL

65 Yaş Üzeri Bileti: Tarifeye alınması yine düşünülmemişti

Minibüs kapılarını açtı. Bekledi, bekledi, bekledi... Kucağında çocuk olan iki anne çaresiz bindi. Minibüs şoförü birazda sinirli bir şekilde bir defa kornaya bastı kimse bakmadı bile. Tekrar biraz daha bastı kornaya birkaç bakış minibüse çevrildi. Bu sefer asıldı kornaya biraz uzunca. Birkaç el  git, git işareti yaptılar. Adam sinirle gaza basıp yoluna devam etti.

Aradan iki dakika geçmeden güzergahta çalışan belediye otobüsü hızlı bir şekilde Kuruköy yönünden gelip dönüşünü aldı ve bir dakika içinde tam kapasite doldu.

Bu durum ansızın gelen zamma tepkiydi. Halkın haklı bir tepkisiydi. Ortada mazota, araç ekipmanına hiçbir zam yokken birden %65 civarında şehir içi ulaşıma zam yapılması kabul edilmesi zor bir durumdu.

Şehir ahalisinin kendi aralarında sürekli olarak dillendirdiği gibi; şehir içi servis ücreti 3 TL'den 5 TL'ye çıkarıldığı vakit, Van gibi büyük şehirlerimizde bile en uzak mesafe 5-6 TL idi. Ancak Yüksekova gibi küçük bir yerde 5 TL şehir içi servis ücreti için yüksek bir meblağ idi. Diğer taraftan indi-bindi ve kısa mesafe tarifesi de yoktu, hepsi için 5 TL alınıyordu. Bütün bunlara rağmen halkımız tepki göstermedi, ülkenin ekonomik durumunu ve benzine yapılan zamları düşünerek sustu, zammı kabul etti, sineye çekti.

Ancak bu sefer öyle olmadı. Şehir halkı tepkisini ortaya koydu ve koymaya devam edecek gibi. Tepki dışında alternatif çözümler için de sosyal medyada paylaşımlar yapılmakta ve şehrin yöneticilerine seslenilmektedirler.

Tarihsel tecrübe bize, halkın tepkisinin güçlü olduğunu ve yüzlerce sözün, makalenin, itirazın yapamadığını halkın tepkisinin çok kolay yapabildiğini söylüyor.

Özel servis sahipleri ve bağlı oldukları kooperatif bu gerçeğin farkında olmalı ve halka hizmet için var olduklarını unutmamalıdırlar. Elbette ki servis sahipleri de emeklerinin karşılığını alabilmeli, evlerine rahat bir ekmek götürebilmeli ve kâr etmelidirler. Ancak kâr ederken halk zarar ediyorsa bir gün taşıyacak yolcu bulamayacaklarını ve hepten kaybedeceklerini de bilmelidirler.

Belediyemizin düşük ücret karşılığında verdiği hizmet takdire şayandır. Fakat Yüksekova’da halk otobüsü ve sefer sayısının acilen arttırılması ve diğer şehirlerde olduğu gibi otobüs seferlerinin saatlerinin belli olması ve halkla paylaşılması gerekmektedir. Bunun için de güzergahların, durakların, saatlerin belli olması ve şoförlerin de profesyonelce hareket etmesi gerekmektedir.

Durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almadan, el birliğiyle tüm sorunlarımızın üstesinden gelebiliriz. Yeter ki herkes üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olsun ve yerine getirmek için iyi niyetle gayret sarf etsin.